- Home NL
- Nieuws
- Laatste nieuws
- 2020
- Investeren in circulariteit voor maatschappelijk en financieel rendement
Investeren in circulariteit voor maatschappelijk en financieel rendement
De circulaire economie biedt de vastgoedsector aantrekkelijke, zo niet noodzakelijke mogelijkheden. Circulaire kansen in de vastgoedketen liggen op het vlak van vermindering van materiaalgebruik, daarmee draagt het bij aan één van de grootse uitdagingen voor de vastgoedsector de grondstoffenschaarste. De bouwsector neemt immers 50% van het grondstoffenverbruik in Nederland voor zijn rekening. Daarnaast is circulair vastgoed duurzamer en genereert het bredere sociale, economische, ecologische en gezondheidsvoordelen. Dit biedt ons kansen om stabiel financieel rendement te genereren voor onze klanten, pensioenfondsen en verzekeraars. Bouwinvest zet dan ook in op circulariteit.
Circulariteit biedt een nieuwe aanpak en denkwijze over functionaliteit, transformatie, materiaalgebruik en voor het verlengen van de levenscyclus van gebouwen. Circulaire gebouwen hebben een lagere milieu impact en zijn gezonder, dit maakt de gebouwen waardevaster op lange termijn. Het doet risico’s afnemen, zorgt voor betere rendementen en verhoogt de aantrekkelijkheid van ons vastgoed en portefeuilles. De conclusie van een rondetafeldiscussie waar Bouwinvest met diverse ketenpartners in gesprek ging over circulariteit was al eens: “Circulair ontwikkelen levert kwalitatieve maar zeker ook financiële meerwaarde op.” Circulaire gebouwen zijn dan ook een aantrekkelijke belegging voor een lange termijn belegger als Bouwinvest.
Kortom, circulariteit heeft onze aandacht. En geheel in lijn met de essentie van een circulaire economie: samenwerking in de keten, is Bouwinvest betrokken bij diverse initiatieven en zijn we in gesprek met onze ketenpartners. We willen ontdekken welke indicatoren en criteria relevant zijn om circulariteit en de impact meetbaar te maken en bijdragen aan de realisatie van onze doelstellingen. Door deze kennis ook te delen leveren we een bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie.
Week van de Circulaire Economie
Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari staat Nederland volledig in het teken van de circulaire economie #WeekvandeCE. Een goede aanleiding voor ons om een aantal initiatieven en cases rond het thema Circulariteit op een rijtje te zetten:
- Circulair de nieuwe norm? Daarover gaat Allard van Spaandonk in gesprek met Onno Dwars van Ballast Nedam tijdens Woonvastgoed 2020.
- De financiële waarde van Urban Mining. Bernardo Korenberg neemt deel aan een paneldiscussie bij de lancering van Wearthy Taxeren.
- We spraken over de business case voor Circulariteit op Provada Future.
- Het Bouwinvest Healthcare Fund is eigenaar van een eerste circulair woonzorggebouw.
- De eerste woningprojecten zijn opgeleverd met een materialenpaspoort.
- We doen onderzoek naar Circulariteit: Van Vastgoed naar Losgoed.
- We verzamelen inzicht door middel van de GPR Circulariteitsscore.
- We bieden deelvervoer aan onze huurders.
- We transformeerden diverse kantoren naar woningen, zoals het voormalig hoofdkantoor van Shell in Den Haag en het voormalig stadskantoor in Urecht.
- Circulariteit staat op onze gezamenlijke agenda van de Green Business Club.