Wij onderzochten de toekomst van de retailmarkt. Kijk nu wat wij ontdekten.

Het Bouwinvest Dutch Institutional Retail Fund

Het Bouwinvest Retail Fund is een beleggingsfonds dat open staat voor institutionele beleggers. Het fonds heeft een heldere visie. Het focust zich op de grootste winkelsteden en drukste winkelstraten van Nederland (‘Experience’) en buurtwinkelcentra voor de dagelijkse boodschappen (‘Convenience’). Dankzij de focus op deze winkelgebieden, de goede geografische spreiding en aandacht voor duurzame gebouwen en ‘uitbreiding en renovatie’, ofwel revitalisatie, heeft het fonds een uitstekende uitgangspositie om mooie rendementen te realiseren.

Heldere visie op retailvastgoed
‘Experience’ en ‘Convenience’ zijn de trends die de toekomst van het Nederlands winkelvastgoed bepalen. Het winkelend publiek zoekt vooral beleving, voor de dagelijkse boodschappen staat gemak centraal. Internationale en Nederlandse winkelketens zijn het liefst aanwezig in de grootste Nederlandse steden om hun klanten de beleving te bieden die ze zoeken. Tegelijkertijd wil de consument voor zijn dagelijkse boodschappen het gemak van toegankelijke buurtwinkelcentra met voldoende parkeergelegenheid. Daarom investeren we enerzijds in winkelstraten in de grootste winkelsteden van Nederland en anderzijds in buurtwinkelcentra.

Laag risicoprofiel van het fonds
Om voor onze investeerders op lange termijn optimaal rendement te kunnen waarborgen, is het belangrijk dat de inkomsten stabiel en voorspelbaar zijn. We realiseren dit met de huurinkomsten van onze klanten die voor een stabiele inkomstenstroom zorgen. Het fonds kent een hoge bezettingsgraad: 95.2% in 2018. Deze is sinds 2010 overigens nog nooit onder de 92% gekomen. Bovendien zijn de grootste huurders van het fonds sterke merken zoals Primark, Ahold Jumbo, C&A en Zara.

Goede spreiding van belegd vermogen
Het Bouwinvest Retail Fund kenmerkt zich door een bewuste geografische spreiding, en een spreiding in de categorieën ‘Experience’ en ‘Convenience’. Het grootste deel van het winkelvastgoed (53%) bevindt zich in de Randstad; 41% in Amsterdam. Daarnaast bestaat 51% van de portefeuille uit de categorie ‘Experience’ en 29% uit ‘Convenience’. In totaal beslaan ‘Experience’ en ‘Convenience’ daarmee ruim driekwart van deze portefeuille (80%).

Sterk in optimalisatie, revitalisatie en duurzaamheid
Als langetermijninvesteerder streven wij ernaar dat onze gebouwen waardevast zijn en blijven. Dat betekent dat we onze winkels zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken en houden voor consumenten. We werken daarvoor nauw samen met onze huurders, de gemeente, ontwikkelaars en makelaars. Ook richten we ons bewust op de optimalisatie en revitalisatie van bestaande winkelcentra. Door bestaande winkels aan te passen aan de eisen van deze tijd, creëren we aantrekkelijke, moderne en duurzame winkelcentra die ook in de toekomst voldoen aan de behoeften van consumenten en onze huurders. Om dezelfde reden zetten wij ons in voor de verduurzaming van onze gebouwen. Een duurzaam gebouw behoudt immers ook op de lange termijn z’n waarde. Zo blijft ons vastgoed een aantrekkelijke belegging én dragen wij een steentje bij aan de maatschappelijke verduurzamingsopgave.

Uitstekende resultaten
Het Bouwinvest Retail Fund is een succesvol fonds. Het fonds presteerde de afgelopen vijf jaar structureel ruim boven de IPD Nederlandse Index voor winkelvastgoed: Bouwinvest behaalde in deze periode een rendement van 6,7%, IPD 3,3%. Bovendien laat het fonds een sterke duurzaamheidsscore zien. Het Bouwinvest Retail Fund is het derde meest duurzame fonds ten opzichte van ‘collegafondsen’ en heeft een GRESB duurzaamheidsscore van vier sterren.

meer

Contact

Collin Boelhouwer
Director Dutch Retail Investments
George Theuvenet
Client Manager
+31 (0)6 53316074
g.theuvenet@bouwinvest.nl