21 maart 2024

Deel dit op:

In 2023 hebben investeerders €520 miljoen aan kapitaal toegezegd aan de Nederlandse strategieën van Bouwinvest. Dit is verdeeld over €120 miljoen voor investeringen in het Residential Fund, Retail Fund en Office Fund, en €400 miljoen voor het nieuwe Impact Partnership. Tegelijkertijd heeft Bouwinvest namens investeerders €288 miljoen aan vastgoedacquisities en €215 miljoen aan disposities verricht in 2023.

Nieuwe commitments naar de Nederlandse vastgoedmarkt staan nu, maar ook in de komende jaren, onder druk, zo bleek uit de Bouwinvest Outlook 2024-2026. Dit kwam onder andere door de stijgende rentetarieven, doordat de Nederlandse pensioenpot slinkt door vergrijzing en omdat Nederlandse pensioenfondsen al een grote allocatie hebben naar (Nederlands) vastgoed. Marleen Bosma, Chief Client Officer bij Bouwinvest: “Deze commitments zijn een blijk van vertrouwen in de strategieën en fondsen die wij onder beheer hebben. Voor de komende periode verwachten we investeringskapitaal aan te trekken onder andere omdat het Bouwinvest Healthcare Fund is opengesteld voor investeerders. Tegelijkertijd zien wij voor de toekomst ook uitdagingen en een groeiende noodzaak om buitenlandse kapitaalstromen aan te trekken. Echter, om dit effectief te doen, is het essentieel om een aantrekkelijker investeringsklimaat te creëren, zoals laatst ook werd aangetoond door Cushman & Wakefield. Dit is een cruciale uitdaging voor het volgende kabinet. We zijn in dialoog met de overheid om hieraan meer duiding te geven.”

Van de 11 vastgoedacquisities in 2023, verrichte Bouwinvest 9 aankopen voor het Healthcare Fund. Zo werden er 103 levensloopbestendige woningen gekocht in het project Legends in Utrecht en 80 intramurale woningen voor het leveren van zware zorg in Dalfsen. Ook werden transacties verricht voor het Office Fund en het Retail Fund, namelijk kantoorgebouw The Bell in Amsterdam en winkelcentrum De Groote Wielen in Rosmalen. Christian Schouten, Head of Dutch Transaction Management: “Met het recent opgehaalde kapitaal kunnen wij blijven investeren in woningen, zorgvastgoed, winkels, kantoren en hotels. Sinds eind 2023 focussen wij ons namens ABP en bpfBOUW ook op impactinvesteringen. Hiervoor zijn wij opzoek naar betaalbare woningbouwprojecten met huurprijzen tot €1000 per maand. Mooi dat wij via deze weg een bijdrage kunnen leveren aan grote maatschappelijk vraagstukken.”

Ook internationaal zat Bouwinvest niet stil. Zo committeerde bpfBOUW voor het komende jaar €409 miljoen, verdeeld over het Europe Mandate, het North America Mandate en het Asia-Pacific Mandate. Bouwinvest investeerde namens bpfBOUW ruim €427 miljoen in 2023. Een in het oogspringende investering daarbij was de eerste investering van Bouwinvest in Canada, samen met Woodbourne. Ook lanceerde Bouwinvest samen met APG en Scape Australia een build-to-rent investering.

Nieuwsbrief