15 september 2023

Deel dit op:

Het iconische oude schoolgebouw in Haarlem, bekend als "De Meester van Haarlem," heeft een transformatie ondergaan tot een appartementencomplex. PropertyNL kwam langs om dit project van dichtbij te bekijken en sprak met Ferdi Koornneef van ontwikkelaar COD en Johan Deur en Michiel de Bruine van Bouwinvest. “Je kunt alles puntgaaf maken, maar de oude situatie geeft juist karakter.”

Bouwinvest stapte in 2018 in het project. Michiel de Bruine van het Bouwinvest Residential Fund benadrukt: "Haarlem is een groeiregio, met een hoge vraag naar huurwoningen in het midden- en vrije segment. Zo'n aansprekend, historisch pand genereert een mooi en stabiel rendement voor onze investeerders."

Uitdagingen en succesverhalen

De transformatie van De Meester van Haarlem omvatte het behoud van het monumentale karakter, inclusief marmeren lambrisering, glas-in-loodramen en origineel tegelwerk. Duurzaamheid was een prioriteit, en het complex is uitgerust met zonnepanelen, warmte-koudeopslag en isolatie van de buitenschil.

Johan Deur: “Het was een uitdagend project, want je wilt wel het monumentale karakter in ere houden. Bij zo’n herontwikkeling ben je als investeerder intensiever betrokken dan bij nieuwbouw. Er kwamen tijdens de uitvoering bijvoorbeeld fraaie nissen tevoorschijn en door een herordening van ruimten werd zelfs een extra appartement mogelijk. Elders bleken de vrije hoogtes juist beperkter dan in het ontwerp. Je moet tijdens de uitvoering steeds weer beslissingen nemen.”

Lees het hele sfeerverslag hier.

Nieuwsbrief