02 februari 2022

Deel dit op:

Bouwinvest Real Estate Investors en het Amerikaanse Man Global Private Markets ('Man GPM') zijn een joint venture aangegaan om 300 energieneutrale ‘build-to-rent’ eengezinswoningen te ontwikkelen in Charlotte, North Carolina. De samenwerking is uniek, omdat het de eerste ontwikkeling van energieneutrale eengezinswoningen is die met institutioneel kapitaal wordt gerealiseerd. Bouwinvest en Man GPM hebben als doel meerdere vergelijkbare woningprojecten op te leveren in verschillende grootstedelijke gebieden door heel Amerika.

De twee partners gaan de 300 woningen laten bouwen met een Home Energy Rating System (HERS)-score van nul, waarbij de hernieuwbare energie die geproduceerd wordt door zonnepanelen op het dak, gelijk staat aan het jaarlijkse energieverbruik. De huizen krijgen drie of meer slaapkamers en zullen ook ENERGY STAR-gecertificeerd zijn. Dit betekent dat de huizen worden gerealiseerd met onder andere energiezuinige bouwmaterialen, energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen en led-verlichting.

Bert van den Hoek, Senior Portfolio Manager North America, Bouwinvest: “Bouwinvest streeft ernaar om in 2045 zijn volledige portefeuille nagenoeg CO2-neutraal te maken, in lijn met de doelstellingen van het Parijs akkoord. Om dit doel te bereiken, werken we aan de verduurzaming van onze bestaande portefeuille en investeren we in nieuwe CO2-neutrale gebouwen en ontwikkelingen. Wij zijn zeer verheugd om deze 'build-to-rent' joint venture voor energieneutrale eengezinswoningen met Man GPM aan te gaan omdat het voldoet aan onze duurzaamheidscriteria en de financiële langetermijndoelen van onze pensioenfondsklanten."

Anthony Cazazian, hoofd van US Residential Real Estate, Man GPM: "We worden geconfronteerd met een klimaatcrisis die drastische gevolgen heeft. Tegelijkertijd hebben we te maken met een woningnood en zijn consumenten op zoek naar moderne en gezondere woonvormen. Het is fijn om samen te werken met Bouwinvest, die we beschouwen als een voorloper op het gebied van duurzame vastgoedinvesteringen. Samen werken we aan een oplossing voor de uitdagingen die voor ons liggen en om woningen aan te bieden die gebouwd zijn voor de toekomst.”

Het project in Charlotte sluit ook aan bij de internationale diversificatie strategie van Bouwinvest met een focus op duurzame investeringen in onder andere woningen, studentenhuisvesting en zorgaccommodatie. In augustus vorig jaar heeft Bouwinvest samen met Macquarie Asset Management in Australië geïnvesteerd in een fonds dat zich toespitst op gespecialiseerde woningen voor mensen met een beperking. Dichter bij huis heeft Bouwinvest begin 2021 namens het Europe Mandate € 100 miljoen belegd in huurwoningen voor middeninkomens, zorgwoningen en logistiek vastgoed in Scandinavië samen met een lokale partner, vastgoedmanager NREP.

In totaal omvat de internationale portefeuille van Bouwinvest met beleggingen in Noord-Amerika, Asia-Pacific en Europa bijna €5 miljard.

Nieuwsbrief