01 juni 2021

Deel dit op:

Bouwinvest Real Estate Investors heeft namens het Europe Mandate € 75 miljoen belegd in betaalbare huurwoningen in Ierland. De investering vindt plaats in samenwerking met de lokale investment manager Ardstone en volgt op eerdere investeringen dit jaar in betaalbare huisvesting in Scandinavië en België.

Robert Koot, Director European Investments bij Bouwinvest, zegt: “Dublin is zeker niet de enige stad die te maken heeft met een tekort aan passende huisvesting voor lagere en middeninkomens. Veel steden in ontwikkelde markten hebben te maken met vergelijkbare uitdagingen. Bouwinvest past zijn betaalbare huisvestingsstrategie daar per land of stad op aan. Duurzaamheid is daarnaast een belangrijke strategische pijler voor de woninginvesteringen die wij in de afgelopen jaren hebben gedaan in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Scandinavië. Betaalbaarheid en duurzaamheid staan ook hoog op de agenda van Ardstone.”

Jasper Petit, Senior Portfolio Manager Europe bij Bouwinvest, voegt toe: “Specialisten zoals Ardstone hebben lokale kennis en het netwerk om de markt van betaalbare en sociale huurwoningen aan te boren. Op de Nederlandse markt is een groot tekort aan huurwoningen in het sociale en middensegment. In Dublin bestaat een vergelijkbare situatie. Die disbalans tussen vraag en aanbod is precies waar wij op mikken met onze investering. Zo creëren wij waarde in financiële én maatschappelijke termen.”

Ardstone’s nieuwe open-ended fonds investeert in sociale en betaalbare huisvesting in voornamelijk Dublin, maar ook in de snelgroeiende forensensteden en plaatsen met veel werkgelegenheid in de omliggende gemeentes. Het grootste deel van de portefeuille zal uit appartementen bestaan, maar ook andere typen woningen, waaronder eengezinswoningen, rekening houdend met verschillende leeftijden en bijbehorende woonwensen. Sinds de lancering in januari 2021 heeft het fonds zich gecommiteerd aan projecten voor in totaal € 550 miljoen. In het tweede kwartaal zullen meer deals volgen met een totaalbedrag van € 300 miljoen.

Donal O’Neill, CEO van Ardstone, zegt: “We zijn de afgelopen vijf jaar zeer actief in de woningmarkt, en leveren woningen voor de sociale, huur- en koopsector. Hiermee laten we zien hoe hoogwaardige, institutionele partners zoals Bouwinvest een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het woningtekort in Ierland. Wij werken nauw samen met lokale beleidsmakers en andere stakeholders om geschikte woningen aan de markt toe te voegen. Met deze strategie leveren wij hoogwaardige en gevarieerde woningbouw, waarbij woningeigenaren en huurders samenleven in duurzame omgevingen. Wij geloven dat dit soort woningbouwplannen een positieve maatschappelijke impact hebben en een robuust langetermijnrendement creëren voor onze investeerders.

Bouwinvest wil de assets under management van het Europe Mandate laten groeien naar € 1,8 miljard eind 2023. Het mandaat heeft een ‘core’ profiel en bestaat uit een mix van sectoren: woningen, kantoren, hotels, retail en logistiek vastgoed. Het belegt vooral in de grote metropolen in Europa.

Nieuwsbrief