23 februari 2021

Deel dit op:

Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners hebben een strategisch partnership gevormd met ION, een de van snelst groeiende vastgoedontwikkelaars van België. Samen willen ze 280 miljoen euro investeren in betaalbare nieuwbouwwoningen en -appartementen die uitsluitend bestemd zijn voor de verhuurmarkt.

Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners, namens een van haar klanten, nemen een gelijk economisch belang in de joint venture, ION neemt een minderheidsbelang en zal eveneens optreden als dienstverlener. De joint venture zal een initiële investeringscapaciteit hebben van € 280 miljoen, met de verwachting dat dit in de loop van de tijd zal toenemen.

ION Residential Platform (IRP) wordt meteen ook het allereerste niet-beursgenoteerde institutionele woningplatform van België. Het zal zich in de eerste plaats richten op de grootste Belgische steden. De projecten komen deels uit de pijplijn van projectontwikkelaar ION, maar zullen ook aangevuld worden met die van andere ontwikkelaars. Het platform plant om in de komende maanden al een aantal aankopen te realiseren.

Betaalbare huisvesting als een beleggingscategorie biedt een interessante opportuniteit om zowel op financieel als sociaal vlak waarde te creëren. De fundamenten voor deze investering zijn sterk, als gevolg van aanhoudende verstedelijking en een groeiend woningtekort in stedelijke gebieden. Gezien de aanhoudende vraag en het lagere risiconiveau, zijn we enthousiast om onze investeringen in dit segment uit te breiden, en zijn we verheugd om deze specifieke strategie voort te zetten samen met ION en CBRE GIP.” Jasper Petit, Senior Portfolio Manager European Investments, Bouwinvest.

Groeiende vraag naar huurwoningen

Vandaag is 72% van de Belgen nog huiseigenaar. Een recente studie leert echter dat professionals binnen de sector verwachten dat het eigenaarschap tegen 2030 opnieuw zal zakken. Dit betekent dat er tienduizenden Belgen bijkomen die een woning huren in plaats van er zelf een te bezitten. In grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Charleroi, Gent, Luik en Leuven ligt het aantal woningbezitters inmiddels al onder de 55%. Zeker bij nieuwbouw - ook rondom de grote steden - zet een dalende trend zich stilaan in.

“Met deze investering verstevigen wij onze aanwezigheid in België en in het bijzonder de grootste steden. De investering draagt ook bij aan de doelstellingen van Bouwinvest om op lange termijn een solide rendement te realiseren en dat op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier.” Robert Koot, Director European Investments, Bouwinvest

IRP wil vooral ook een referentie worden bij huurders. En dit door hoge kwaliteit en professioneel beheerde woningen aan te bieden. Daarnaast moeten de duurzame projecten van het platform ook actief bijdragen aan een meer klimaatvriendelijke woningmarkt. Voor de partners zal de joint venture dan weer een stabiel lange termijn rendement opleveren, met zicht op verdere groei in een aantrekkelijke nieuwe markt.

“De lancering van deze joint venture is een volgende stap in de ontwikkeling van ION, waarbij wij naast ontwikkelaar ook als belegger actief worden. Wij geloven in de Belgische markt voor huurwoningen en hebben de ambitie hier fors in te groeien. Door de samenwerking met twee toonaangevende institutionele beleggers kunnen wij onze ambities versneld realiseren. Door het combineren van elkaars expertise zullen wij in staat zijn om snel te groeien en maximaal in te zetten op duurzaamheid en innovatie in deze nieuwe markt.” Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren, co-CEO’s van ION

Bouwinvest kijkt met interesse naar betaalbare huisvesting

Bouwinvest investeert al jaren in betaalbare woningen in Nederland, waar een structureel tekort is aan woningen, met name in het middenhuursegment. Hoewel Bouwinvest in alle vastgoedsegmenten investeert over de hele wereld, blijken betaalbare woningen en logistiekvastgoed de winnaars van de Covid-19 pandemie te worden. Bouwinvest investeert dan ook in betaalbare huurwoningen in alle regio's waarin het actief is: Noord-Amerika, Asia/Pacific en Europa. Hiermee zorgen we niet alleen voor meer betaalbare huisvesting, maar ook voor een stabiel rendement voor onze aandeelhouders.

Nieuwsbrief