28 januari 2021

Deel dit op:

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is het eerste ziekenhuis in Nederland dat restwarmte gaat doorleveren aan woningen. In 2023 worden in het nieuw te ontwikkelen en naastgelegen Bethelpark, 351 appartementen en vier commerciële ruimten aardgasvrij voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater. Daarvoor is deze week een overeenkomst gesloten tussen het ziekenhuis, warmteleverancier Eteck en ontwikkelaar Borghese Real Estate. Bouwinvest verhuurt in dit project 316 appartementen in het middenhuur- en vrije sector huursegment.

Het warmte-koudopslagesysteem van het Reinier de Graaf Gasthuis slaat jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra (rest)warmte wordt straks doorgeleverd aan Bethelpark. Hiervoor wordt een zeer duurzaam en klein warmtenet aangelegd, waar de nieuwe woningen op worden aangesloten. Hierdoor worden de toekomstige bewoners voorzien van duurzame warmte in hun woning via vloerverwarming en beschikken zij over warm tapwater.

Om alle bewoners van duurzame warmte te voorzien, wordt een inkoppeling gerealiseerd in de techniekruimte van het ziekenhuis. Ondergrondse leidingen brengen de warmte vervolgens over naar de techniekruimte van warmteleverancier Eteck in Bethelpark. Het voorverwarmde water wordt hier met duurzame warmtepompen opgewaardeerd voor bruikbare warmte in de woningen. Naar verwachting neemt Eteck ca. 5000 GJ per jaar af van het Reinier de Graaf Gasthuis. Doordat de woningen straks zonder aardgas verwarmd worden, kan hiermee 163.400 m3 gas worden bespaard. Een besparing van meer dan 290.000 kg CO2.

Nieuwsbrief