22 mei 2017

Deel dit op:

Bouwinvest en VolkerWessels iCity zijn de initiatiefnemers van Blok 61: een appartementencomplex met 14 intelligente en vrijwel energieneutrale lofts. Deze appartementen zitten vol met slimme technologie. Voor Bouwinvest is de consultatie van bewoners cruciaal. Samen met de bewoners worden de slimme toepassingen getest.

Eerste slimme woningen in Nederland met gelijkstroom

Uniek is dat er gebruik gemaakt wordt van DC (gelijkstroom). Hierdoor kan de door de zon opgewekte energie zonder omzettingen worden gebruikt of worden opgeslagen in accu’s. Dit beperkt energieverliezen tot een minimum. De lofts krijgen bovendien zelflerende en interactieve systemen, die onderling en met bewoners communiceren én zorgen voor een optimale energiehuishouding. Deze systemen worden door de gebruiker aangestuurd middels een app.

Betrokken bewoners

Voor Bouwinvest is interactie met bewoners cruciaal. De eerste 14 Smart DC woningen vormen een proeftuin. Met de bewoners worden nieuwe technieken, efficiency en het gebruiksgemak van de toepassingen getest. De huurders konden vooraf aangeven waarom ze graag in deze hypermoderne lofts wilden wonen. Via bewonersbijeenkomsten (off- en online) worden over en weer ervaringen gedeeld en de systemen doorontwikkeld. Voor alle partijen is het zo mogelijk inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van deze smart home toepassingen op duurzaamheid en het wooncomfort van de huurder.

Een smart home is een luxe waar je wel zonder kunt, maar op den duur heb je eigenlijk geen reden om zonder te doen. Een beetje zoals de smartphone tien jaar geleden. Ik heb me voorgenomen om alleen nog huishoudelijke apparaten te kopen die bestuurbaar zijn via het netwerk. Ik zou graag wakker worden met de geur van verse koffie en geluid uit een paar speakers, ook als ik daar zelf wat moeite in moet steken,” aldus Guido Josquin, één van de huurder Smart DC Loft.

Subsidie

Het unieke karakter van de samenwerking tussen techniek en gebruikers wordt onderkend door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO). De pilot wordt door RVO met subsidie ondersteund.Dit project moet resulteren in een marktrijp en toekomstbestendig product waarmee een significante bijdrage wordt geleverd aan de duurzame economie.

Nieuwsbrief