31 januari 2023

Deel dit op:

Het Bouwinvest Healthcare Fund heeft 108 zorgwoningen aangekocht van Porten Houthavenkade, een samenwerking tussen Porten Development en Ten Brinke. De woningen zijn onderdeel van het project Houthavenkade in Zaandam en zijn bedoeld voor senioren en mensen met een zorgvraag die zelfstandig willen wonen. Bijna driekwart van de woningen wordt verhuurd in het middenhuursegment.

Er is een nijpend tekort aan passende huisvesting voor mensen met een zorgvraag. Dit tekort zal de komende jaren steeds verder toenemen. Daarom voldoen de levensloopbestendige appartementen in het project Houthavenkade aan de eisen van Woonkeur, waardoor de bewoners in staat worden gesteld om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. In het complex komt een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten en is thuiszorg op afroep beschikbaar.

De zorgwoningen maken onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Houthavenkade. Dicht tegen het stadscentrum van Zaandam verrijzen hier ruim 700 appartementen met alle dagelijkse voorzieningen op korte afstand.

Johan Korner, directeur Porten Development, zegt: “Na zes jaar ontwikkeling is het project Houthavenkade afgerond en kan de bouw beginnen. Het project Houthavenkade, ontworpen door Van Aken, staat voor een aansprekend tijdloos ontwerp dat ook verwijst naar het industriële erfgoed van de Zaanse Schans. Dit in combinatie met de strengste eisen op het gebied van duurzaamheid heeft geleid tot een hoogwaardige woonomgeving aan het water. De samenwerking met Bouwinvest is vanaf het begin zeer coöperatief en creatief geweest.”

“Direct na deze transactie is door Ten Brinke het startsein gegeven voor de realisatie van het gehele project. Bijna alle appartementen zijn verkocht en er staat niets meer in de weg om te beginnen met de sloop. Naar verwachting zijn medio 2026 alle appartementen opgeleverd. Wij zijn heel blij met deze verkoop en hebben vertrouwen in de samenwerking met Bouwinvest,” aldus Leo Versteeg, directeur Ten Brinke.

Investeren binnen veranderende marktomstandigheden

De vastgoedmarkt heeft met economische tegenwind te maken op de korte termijn, maar Bouwinvest investeert voor de lange termijn in (zorg)woningen en verwacht dat de marktvraag op peil zal blijven. De sterke onderliggende fundamenten, zoals vergrijzing, sterke huishoudensgroei en een grote vraag naar betaalbare huisvesting zorgen voor een stabiel financieel en maatschappelijk rendement voor de klanten van Bouwinvest. Het is dan ook een investering die uitstekend past in de strategie van het Healthcare Fund.

 “Op de woningmarkt staan waarderingen onder druk en trekken investeerders zich terug. Gelijktijdig zijn de bouwkosten gestegen en zijn er extra uitdagingen met betrekking tot regulering en stikstof. Hiermee komt de haalbaarheid van woningbouw onder druk. Ondanks deze moeilijke omstandigheden zoeken wij met onze partners naar mogelijkheden om projecten haalbaar te maken en door de crisis heen te investeren,” aldus Christian Schouten, Head of Dutch Transaction Management.

 

 

Nieuwsbrief