21 april 2022

Deel dit op:

Bouwinvest heeft afgelopen jaar samen met 15 internationale investeerders deelgenomen aan een engagementprogramma in Azië-Pacific omtrent ESG-reporting. In totaal zijn ruim dertig beursgenoteerde vastgoedbedrijven aangeschreven in 9 landen in de regio. Het primaire doel is om hun ESG rapportages te verbeteren en de dialoog omtrent ESG aan te gaan. Het initiatief werd gecoördineerd door GRESB, de wereldwijde ESG-benchmark voor vastgoedportefeuilles.

Bouwinvest heeft duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en ‘good governance’ hoog op de agenda staan. De doelstelling is dat ten minste 80% van het totaal belegd vermogen van Bouwinvest bovengemiddeld presteert op het gebied van ESG. Dit wordt gemeten aan de hand van het aandeel van het totaal belegd vermogen met een GRESB rating van 4 of 5 sterren. Zo zijn alle vijf de Nederlandse Bouwinvest fondsen het afgelopen jaar door GRESB beoordeeld met de hoogste score (5 sterren). Binnen de drie internationale regionale mandaten wordt geïnvesteerd via beursgenoteerde en niet beursgenoteerde ondernemingen. Ook deze internationale beleggingen van Bouwinvest worden integraal op hun ESG-prestaties beoordeeld middels hun GRESB score.

De beursgenoteerde vastgoedbedrijven in Azië-Pacific scoren relatief hoog in de GRESB-benchmark, maar beginnen vaak later in hun bestaan aan toegewijde ESG rapportages. Hierdoor is het aantal bedrijven dat rapporteert over ESG relatief laag. Het engagementprogramma heeft ten doel om een dialoog te starten met bedrijven die achterblijven op het gebied van ESG-rapportages en transparantie. Voor Bouwinvest vertaalt zich dat naar het verhogen van de maatschappelijke betrokkenheid, het verbeteren van de governance en het verminderen van uitstoot van onder andere CO2.

De uitvraag heeft in een goede respons geresulteerd, waarbij 18 van de 36 bedrijven aangaven in gesprek te willen gaan met GRESB of om met ESG-reporting te starten. Uit de reacties die naar aanleiding van de brief zijn ontvangen door GRESB, blijkt dat diverse bedrijven zich willen committeren aan duidelijkere en meer uitgebreide ESG-rapportages.

Tim Kesseler, Portfolio Analist Listed Investments bij Bouwinvest licht toe: “Onze doelstelling is dat deze bedrijven binnen de komende jaren toegroeien naar ESG-rapportages met minimaal een 4-sterren beoordeling. Binnen onze mandaten streven wij naar een zo hoog mogelijke GRESB beoordeling; bedrijven met een lage ESG-score zijn voor ons minder aantrekkelijk om in te investeren, tenzij er een duidelijk verbeterplan is. Begin april 2022 hebben we samen met GRESB een vervolg gegeven aan ons engagementprogramma en schreven we 50 bedrijven aan in 12 landen in Azië-Pacific. Hier zaten ook bedrijven tussen waar in 2021 contact mee is gezocht, maar waar nog verdere engagement benodigd is. Ook zijn er op korte termijn vergelijkbare engagementprogramma’s gepland in Europa en Noord-Amerika.”

Voor de beursgenoteerde investeringen in Azië-Pacific werkt Bouwinvest samen met haar partner DWS. Volgens Bart Van Coeverden, Head of Private and Real Assets Benelux bij DWS, kan de vermogensbeheerder terugkijken op meer dan 25 jaar ervaring in verantwoord beleggen en was daarom in 2008 al een vroege ondertekenaar van de UN Principles for Responsible Investment (UNPRI).

“Onderzoek en engagement staan beide centraal in de ESG-principes bij DWS”, aldus van Coeverden. “En transformatie naar de praktijk vereist transparantie in ESG-rapportage en een constructieve dialoog om voortdurend te evolueren. DWS is een voorstander van engagement en van de voortdurende verbetering van de kwaliteit en transparantie van ESG-rapportage."

GRESB is een onafhankelijke benchmark die wereldwijd vastgoedfondsen en vastgoedportefeuilles beoordeelt en vergelijkt op hun duurzaamheidsprestaties. Bouwinvest is investment member van GRESB en gebruikt de resultaten bij de beoordeling van nieuwe internationale beleggingen. Daarnaast is GRESB een instrument om duurzaamheidsprestaties van onze huidige internationale beleggingen te meten en te volgen en waar nodig aan te sturen op verbetering door de dialoog aan te gaan met betreffende fondsmanagers of vastgoedbedrijven.

Nieuwsbrief