01 juli 2022

Deel dit op:

Vastgoedmarkt ging in gesprek met Dick van Hal over zijn naderende afscheid als CEO van Bouwinvest. “De uitdagingen waarvoor de vastgoedsector staat, zijn enorm. Maar ik deel niet de somberheid die velen verwoorden. Er komt altijd een oplossing.”

Dick blikt in het interview terug op zijn tijd bij Bouwinvest, waarbij hij het belang van langetermijnbeleggen benadrukt.  “Ik begon in maart 2008 bij Bouwinvest en ruim een half jaar later brak de globale economische crisis uit met de val van Lehman Brothers. Maar langetermijnbeleggen – dat is wat we doen als institutionele belegger – is iets van de lange adem.” Dick legt uit dat het rendement van Bouwinvest in die 14 jaar gemiddeld uit kwam op 6 procent. “Maar dat is inclusief de periode van de economische crisis 2008-2014, toen het rendement gemiddeld slechts 1 procent per jaar bedroeg. De afgelopen zeven jaar, na de globale economische en financiële crisis, bedroeg het rendement maar liefst 11 procent per jaar.”

Maatschappelijke meerwaarde

Langetermijnbeleggers kunnen door hun werkwijze ook maatschappelijke meerwaarde maken, benadrukt Dick. “Neem de problemen op onze woningmarkt. Dat is bij uitstek een zaak voor institutioneel kapitaal. De woningmarkt heeft niet zo’n hoog risicoprofiel en voegt maatschappelijke meerwaarde toe door de bijdrage die het levert aan het oplossen van de woningnood.”

Temeer omdat institutionele investeerders investeren met maatschappelijk kapitaal, het geld van pensioenontvangers. “Door de gebundelde geldbronnen waarover wij beschikken, kunnen institutionele beleggers vastgoed ontwikkelen, kopen en beheren. Vastgoed dat anders terecht zou komen bij private marktpartijen die al over enorme vermogens beschikken. Bij ons vloeien de opbrengsten terug naar de pensioendeelnemers. Een heel mooi deel van het vastgoed in Nederland, maar ook daarbuiten is daarmee eigendom, gelukkig maar, van de doorsnee Nederlander.”

Lees het volledige artikel op Vastgoedmarkt.nl 

Nieuwsbrief