03 november 2022

Deel dit op:

Het sentiment op de vastgoedmarkt in de VS is de afgelopen zes maanden radicaal veranderd, maar Bert van den Hoek, hoofd van het kantoor van Bouwinvest in New York, denkt desondanks dat de vooruitzichten voor de VS beter zijn dan voor Europa: "In Europa zien we meer geopolitieke risico's en hebben we te maken met enorme energie- en levenskostencrises. Ik bespeur daar een minder optimistisch of positief economisch vooruitzicht dan hier in de VS."

Van den Hoek maakte de opmerkingen tijdens een rondetafelgesprek over de toestand van de Amerikaanse vastgoedmarkt dat werd gehost door PERE, de publicatie voor private equity vastgoed. Hij gaf echter toe dat de combinatie van verminderde liquiditeit, krappere yield spreads en hogere financieringskosten, waarschijnlijk de waardering van vastgoed in de VS en Europa zal beïnvloeden. "De wereld is veranderd", gaf hij toe. "Het 'denominator’-effect is zeker een punt van zorg. We zullen de balans opmaken en de markt beoordelen, want die verandert heel snel."

Tot dusver is er weinig concreet bewijs van dalende waarden in de VS, voegde hij eraan toe. "De spotmarkt tarieven bewegen naar verwachting en achter de schermen, om het zo maar te zeggen. Maar we zien het nog niet terug in taxaties. We hadden een zeer rustige zomer wat betreft transacties, dus we verwachten dat de taxaties in het derde kwartaal niet al te nadelig zullen zijn ten opzichte van het tweede kwartaal. Een daling wordt zeker verwacht, maar waarschijnlijk een tijdje uitgesteld."

Qua kansen in de VS blijft Bouwinvest zich richten op moderne logistiek, kwaliteitshuisvesting en groeisectoren zoals datacenters, life sciences, self-storage, studentenhuisvesting en eengezinswoningen. Van den Hoek: "Wij zien die sectoren als een manier om te investeren in macro-economische trends en een structurele vraag. Wij geloven dat duurzaam beleggen, met name in die specifieke sectoren, stabiele beleggingsrendementen voor de lange termijn oplevert."

Op de vraag of meer regelgeving, zoals huurregulering, Europese investeerders zoals Bouwinvest afschrikken, zei Van den Hoek: "In de VS is er weinig regelgeving, vooral vergeleken met Nederland of Europa. We zijn gewend om met regelgeving om te gaan, en het helpt om het aantal betaalbare woningen te vergroten, dus we gaan het niet uit de weg. Gezien het politieke systeem hier, waar de regelgeving door de Staten wordt bepaald, denk ik niet dat het ooit zover zal komen als in Europa. Je kunt de VS en Europa in dat opzicht niet echt met elkaar vergelijken."

De andere deelnemers aan de rondetafel waren: Larissa Belova, Portfolio Manager CBRE Investment Management; Jason Hernandez, Head of Real Estate debt, Americas Nuveen Real Estate; Stephen Rabinowitz, Real Estate Practice Co-chair Greenberg Traurig; en Justin Rimel, Senior Director, North America Invesco Real Estate.

Klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Nieuwsbrief