02 januari 2020

Deel dit op:

‘Organisatorisch hebben we het zwaar gehad vanwege het opstappen van de commissarissen eind vorig jaar. Dat is achter de rug. We maken ons met een gerust hart op voor een volgende stap,” aldus Dick van Hal, de CEO van Bouwinvest, in een interview met Vastgoedmarkt. In het interview kijkt Dick vooruit: “We hebben een nieuwe sterke RvC en hebben met Rianne Vedder een goede CFRO gevonden, die ook de tweede statutaire directeur wordt. Daarnaast hebben we een twintigtal uitbreidingsvacatures ingevuld. We zijn nog op zoek naar een directeur client management.”

Over de groeistrategie van de komende jaren zegt Dick: “Bouwinvest belegt sinds 1952 in vastgoed en heeft zich ontwikkeld van een nauw aan het pensioenfonds bpfBOUW verbonden ‘stenen-afdeling’ met een eigen ontwikkelingstak en puur Nederlandse vastgoedportefeuille, tot een zelfstandige, op afstand geplaatste duurzame investmentmanager, actief in tien landen en inmiddels met investeringen van een 25-tal institutionele beleggers. We hebben dit jaar een kantoor in Sydney geopend en hebben alle processen afgerond voor de opening van een kantoor in New York, begin volgend jaar. De totale omvang van de portefeuille bedraagt ruim 12,5 miljard euro met een pijplijn van ruim 2 miljard euro en het is onze ambitie om de portefeuille elk jaar met minimaal 1 miljard te laten groeien vanuit de pijplijn en nieuwe acquisities.”

Non-lineair

Voor de toekomst geeft Dick aan dat Bouwinvest zich ontwikkelt naar een non-lineaire organisatie. “Niets blijft zoals het is vanwege alle ontwikkelingen, onder meer door verdergaande urbanisatie, globalisering, klimaatverandering en digitalisering.” Hij benadrukt daarbij dat spreiding en diversificatie essentieel is: “Een jaar geleden hadden we op geen enkele manier rekening gehouden met wat er nu in Hong Kong gebeurt. Net zomin als we, wat onze Nederlandse portefeuille betreft, ook maar het geringste vermoeden hadden dat de stikstof- en pfas-problematiek zo’n impact zou krijgen op bouw en vastgoed. De dynamiek om ons heen maakt het noodzakelijk dat onze organisatie beter voorbereid moet zijn op onverwachte ontwikkelingen.”

Spreiding en diversificatie

Het investeringsbeleid van Bouwinvest richt zich dan ook op een specifieke groep landen en regio’s, met nog steeds Nederland als dominant land in de portefeuille. Van Hal: ‘We investeren niet op hoog risico en dat beperkt de landen waarin wij actief willen zijn. Wij beleggen nu in tien landen en core regions, te weten Nederland, Noord-Amerika, Scandinavië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië/Nieuw Zeeland, Japan, Singapore/Hong Kong en China. Dat zijn transparante vastgoedmarkten met een behoorlijke liquiditeit in de markt.” Naast globale spreiding staat sectorale diversiteit centraal bij Bouwinvest. Dick: “We zijn actief in zes sectoren: woningen, retail, kantoren, hotels, gezondheidszorg en logistiek. In alle landen waar we investeren doen we dat in al die sectoren.”

Lees het hele interview hier.

 

Nieuwsbrief