22 maart 2018

Deel dit op:

Dick van Hal is deze maand tien jaar directievoorzitter van Bouwinvest. Naar aanleiding daarvan sprak PensioenPro met Van Hal.

Hij sprak onder meer over de mogelijkheid van een vastgoedbubbel, langetermijn trends in de vastgoedmarkt en het belang van vastgoed in de totale beleggingsallocatie. “Vastgoed is een langetermijn belegging die mooi matcht met de verplichtingen van pensioenfondsen.”

Van Hal trad aan bij het uitbreken van de kredietcrisis, zo schrijft PensioenPro. “Mijn periode bij Bouwinvest is eenvoudig in twee delen te splitsen. De eerste vijf jaar werden gekenmerkt door de crisis. De tweede vijf jaar was er herstel en nu zitten we weer in een heel goede periode,” zo zegt Van Hal. “Vastgoed is een belegging van de lange adem. Ik zie nu in de praktijk de effecten van beslissingen van vijf of tien jaar geleden.”

Vastgoed als aantrekkelijke beleggingsallocatie

Daarom is “door de crisis heen kijken” essentieel, aldus Van Hal. “Met vastgoed kom je zelden onder de nul procent rendement. Als je naar de totaalrendementen in Nederland kijkt, is dat sinds 1995 één keer gebeurd. Heel anders dan bij aandelen, waar je zomaar 20, 30% onderuit kunt gaan.”

Van Hal benadrukt dan ook dat pensioenfondsen meer in vastgoed zouden moeten beleggen. “Vastgoed is een langetermijn belegging die mooi matcht met de verplichtingen van een pensioenfonds. Je kunt er bovendien maatschappelijke impact mee hebben en het geeft een zekere mate van bescherming tegen inflatie. Mijn motto is altijd geweest dat vastgoed de diesel is in elke beleggingsportefeuille. Die metafoor kan natuurlijk niet meer, maar de strekking blijft overeind.”

Lees het hele interview hier.

Nieuwsbrief