24 april 2017

Deel dit op:

De Nederlandse institutionele vastgoedbelegger Bouwinvest REIM heeft in 2016 een totaalrendement van 12,1% behaald. Het verslaat daarmee de 10,6% van het jaar ervoor. De jaarresultaten werden vooral beïnvloed door de zeer sterke prestatie van het Dutch Residential Fund (AUM van €4 miljard). Het totale beheerde vermogen van Bouwinvest nam met 13% toe tot €8,5 miljard.

Dick van Hal, directievoorzitter Bouwinvest: “Bouwinvest heeft haar investeringen in de bouw van kwalitatieve en duurzame huurwoningen in de belangrijke steden verder opgevoerd om tegemoet te komen aan de vraag van mensen die naar de grote Nederlandse steden trekken. Het totaalrendement vorig jaar was het hoogste sinds de start van Bouwinvest REIM. Onze strategie voor woningbouw en beleggingen in andere vastgoedsectoren, met name winkelvastgoed in Nederland, levert mooie rendementen op voor onze klanten, de pensioenfondsen en hun pensioendeelnemers.”

Dutch Residential Fund

Het Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund noteerde een totaalrendement van 20,5% in 2016. Het verslaat de MSCI Netherlands All Property market benchmark index met 650 basispunten. De like-for-like huurgroei nam in dezelfde periode met 3,2% toe en de gemiddelde financiële bezettingsgraad bedroeg eind 2016 97,7%. Bouwinvest voegde vorig jaar €307 miljoen aan de portefeuille toe, inclusief 100 appartementen op het Stadionpleingebied in Amsterdam Oud-Zuid. Het fonds kocht daarnaast 11 nieuwe projecten met in totaal 1257 woonunits voor een totaalbedrag van €255 miljoen. De pipeline met nieuwe projecten stond op 31 december 2016 op €634 miljoen. Zes nieuwe Nederlandse institutionele beleggers traden toe tot het woningfonds.  

Dutch Retail Fund

Het Dutch Institutional Retail Fund heeft het totale rendement in 2016 bijna verdubbeld in vergelijking met het jaar ervoor tot 8,4% in 2016. Het fonds kwam met 550 basispunten boven de MSCI Netherlands Index benchmark uit. Het fonds, met €824 miljoen onder beheer, profiteerde van nieuwe en verlengde huurcontracten van in totaal 72.977 m2, met een jaarlijkse huurwaarde van €16,6 miljoen vorig jaar. De gemiddelde financiële bezettingsgraad van de retailportefeuille bedroeg 94,7%.

Drie nieuwe investeerders traden toe tot het fonds en waren eind 2016 volledig belegd. De meest in het oog springende toevoeging aan de portefeuille was de oplevering van de 27.500 m2 grote, iconische Nowadays herontwikkeling op het Damrak te Amsterdam. De beurspassage is gedecoreerd met een prachtig kunstwerk. Dit project werd genomineerd voor de prestigieuze MIPIM International Urban Redevelopment Prize in 2017.

Dutch Office Fund

Het proces om de portefeuille van het €503 miljoen grote Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund te optimaliseren, zal naar verwachting dit jaar in een eindfase terecht komen waardoor de prestaties flink zullen verbeteren. Vorig jaar stonden de resultaten nog onder druk. Met een totaalrendement van 5,5% kwam het fonds zo’n 270 basispunten lager uit dan de Nederlandse benchmark. 

De gemiddelde financiële bezettingsgraad van de portefeuille bleef vorig jaar nagenoeg stabiel op 81,3%, dit kwam vooral door de herontwikkelingsprojecten, zoals de gebouwen bij het Olympisch Stadion in Amsterdam uit 1931 en 1962 en de WTC’s in Den Haag en Rotterdam. Een hoogtepunt van het fonds vorig jaar was de aankoop van het bijzonder vormgegeven Hourglass-gebouw in het topkantorengebied aan de Amsterdamse Zuidas.

Internationale investeringen

De internationale vastgoedportefeuille van Bouwinvest, beheerd onder een separaat mandaat voor onze belangrijkste belegger bpfBOUW, liet een totaal rendement van 5,3% in 2016 zien, in vergelijking met 12,7% vorig jaar. Dit laat het belang zien van geografische en sector diversificatie in de totale portefeuille. Minder resultaten in de ene regio, worden vaak gecompenseerd in de andere.

De resultaten van beursgenoteerd vastgoed hadden vooral impact op het rendement van de gehele  internationale portefeuille, met name in Europa waar de Brexit-stem de Engelse markt sterk beïnvloedde. Maar de aanhoudende volatiliteit op de Europese markten zorgde wel voor uitstekende kansen om private equity beleggingen te doen die aan de lagere kant  van de beleggingscyclus zitten. Bijvoorbeeld in kantoren en winkelgebieden in de Noordse regio of in de belangrijkste kantorenhubs als Londen, Parijs, Berlijn en Frankfurt.

In Azië-Pacific werden de vastgoedmarkten begin dit jaar geraakt door de volatiliteit vanwege de angst voor een economische neergang in China. Maar door de verbeterde fundamenten in andere markten zoals Australië werd dit weer gecompenseerd. Bouwinvest is zeer positief over Azië-Pacific en heeft de portefeuille in 2016 verder uitgebouwd. Bouwinvest investeerde in de hotelsector, die profiteert van de enorme toename van toerisme in die regio, en in Australische studentenhuisvesting middels een joint venture met Scape en APG.

De Noord-Amerikaanse markt liet weer solide resultaten zien. Voornamelijk vanwege sterke onderliggende fundamenten voor de vastgoedmarkt met een gemiddelde huurgroei die boven de inflatie lag en yields die nog steeds op een recordlaagte staan. De prijzen voor vastgoed zijn momenteel hoog, maar deze zijn verklaarbaar door lage rentestanden en de aanhoudende sterke vraag bij beleggers.  

Nieuwsbrief