17 mei 2022

Deel dit op:

De samenleving vergrijst en mensen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Een levensloopbestendige woning kan daarbij helpen. Dit zijn woningen die toegankelijk, veilig en comfortabel zijn, bijvoorbeeld omdat ze geen drempels hebben of dichtbij het openbaar vervoer liggen. Om voor huurders inzichtelijk te maken in hoeverre een woning levensloopbestendig is, heeft het Bouwinvest Residential Fund het Home for Life-label in het leven geroepen.

Voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning is het soms een uitdaging om te bepalen in hoeverre een woning in een bepaald gebouw levensloopbestendig is. Het ene gebouw voldoet namelijk beter dan het andere gebouw en ook het ene type woning voldoet beter dan het andere. Het Bouwinvest Residential Fund speelt in op levensloopbestendigheid, omdat de doelgroep hiervoor steeds groter wordt en omdat we hopen dat huurders zo lang mogelijk bij ons huren.

Het Home for Life-label

Volgens Rob Linssen, projectleider en asset manager van het Bouwinvest Residential Fund, maakt het Home for life-label levensloopbestendigheid binnen een woning transparant: “Het label is vergelijkbaar met alom bekende duurzaamheidslabels zoals het EPC-label. Het EPC-label geeft inzicht in de energieprestaties van een woning, maar zo’n zelfde soort label bestond tot nu nog niet voor levensloopbestendigheid. Samen met onze kennispartners hebben we een methodiek ontwikkeld waarmee een onafhankelijke partij aan de hand van een checklist kan bepalen in hoeverre een woning levensloopbestendig is.”  

Is er een dokterspost in de buurt van de woning? Is het huis obstakelvrij te bereiken met een rollator? Zijn de ramen en deuren gemakkelijk te openen? Dit zijn slechts enkele vragen die worden beantwoord aan de hand van de checklist. De scores per woning worden vervolgens zichtbaar gemaakt door middel van een sterren-waarderingssysteem. Hoe beter de score, des te groter het aantal ingekleurde sterren. De sterren geven de score weer van de belangrijkste subkenmerken waaraan een levensloopbestendige woning moet voldoen en leiden vervolgens tot een totaalscore.

Implementatie

In de loop van 2022 worden de eerste woningen voorzien van het Home for Life-label en zullen die getoond worden op verhuurwebsite wonenbijbouwinvest.nl. Bouwinvest biedt huurders en woningzoekenden ook de mogelijkheid om het hieraan ten grondslag gelegen inspectierapport op te vragen. Dit rapport geeft de beoordeling van de woning weer op meer dan honderd individuele onderdelen. Zo kan ook een woningzoeker op voorhand al op detailniveau achterhalen in hoeverre de woning aan zijn of haar specifieke eisen voldoet.

Nieuwsbrief