18 augustus 2020

Deel dit op:

Bouwinvest zet al jarenlang in op duurzaamheid, en gaat nu nog een stap verder door in samenwerking met CBRE de gehele kantoor- en hotelportefeuille op beheerniveau verder te verduurzamen. De ambitie is om in 2021 met alle gebouwen uiteindelijk minstens BREEAM In-Use “Very Good” te behalen op Asset en Beheer.

Bouwinvest investeert in duurzaam vastgoed met als langetermijndoel Paris Proof vastgoedportefeuilles voor 2045. “We gaan verder dan de wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid,” aldus Bas Jochims, Director Dutch Office & Hotel Investments bij Bouwinvest. “Het is voor ons een manier om te zorgen dat onze gebouwen ook op lange termijn aantrekkelijk blijven om te huren. Dus om het lange termijn financiële rendement zeker te stellen voor onze klanten, veelal Nederlandse pensioenfondsen. Daarnaast biedt het ons mogelijkheden om te beleggen met maatschappelijke impact, een steeds nadrukkelijker vraag van onze klanten.”

Praktische aanpak van duurzaam beheer

Om de nieuwe, hogere duurzaamheidsambitie voor de kantoren- en hotelportefeuille van Bouwinvest te realiseren, wordt duurzaamheid volledig ingebed in de beheerstrategie. CBRE heeft voor elk gebouw een concreet actieplan opgesteld, waarmee verduurzaming volledig in de meerjarenplannen geïntegreerd is en de duurzaamheidsprestaties van aannemende partijen beoordeeld worden. Deze actieplannen gaan over CO2-reductie, verbetering van het energielabel én BREEAM-NL In-Use. Door deze maatregelen slim te combineren met beheer en onderhoud kan op het juiste moment geïnvesteerd worden, en wordt de continuïteit in het implementeren van maatregelen gewaarborgd.

Bas Jochims van Bouwinvest: “Uit ervaring en eerdere samenwerking is gebleken dat CBRE in staat is om op een gestructureerde manier verbetermaatregelen te formuleren en te realiseren. Daarmee ondersteunen zij ons bij het behalen van onze ambitieuze doelen en zijn zij een goede partner voor deze opdracht.”

Tim Habraken, Associate Director Sustainability bij CBRE: “We hechten veel waarde aan duurzaamheid en doen er alles aan om onze kennis en kunde op dit gebied op het hoogste niveau te houden. Verduurzaming is bij CBRE onderdeel van elk advies aan elke klant. Geen losstaande momentopname, maar integraal verweven in onze dienstverlening. Deze samenwerking met Bouwinvest gaan we dan ook vol enthousiasme aan.”


Volgende stap in partnership

Bouwinvest en CBRE Property Management vormen al enkele jaren een partnership. CBRE beheert een groot deel van de kantorenportefeuille en de volledige hotelportefeuille – in totaal 17 gebouwen met een omvang van ruim 240.000 m². Naast de gezamenlijke aanpak om individuele assets verder te optimaliseren, is duurzaamheid in het beheer van de panden een steeds grotere rol gaan spelen. Zo worden ESG-data uitgewisseld voor de jaarlijkse GRESB benchmark, worden duurzame inkoopvoorwaarden gehanteerd voor het planmatig onderhoud en in plaats van standaard huurovereenkomsten worden er greenleases toegepast.

Remy van Horssen, Director Property Management bij CBRE: “We zijn trots op onze jarenlange samenwerking met het team van Bouwinvest. Met de toegenomen betrokkenheid van onze collega’s uit het Duurzaamheidsteam zijn we in staat om de portefeuille naar een nog hoger (duurzaamheids-)niveau te brengen.“

Nieuwsbrief