23 januari 2020

Deel dit op:

De opening van de twee gerenoveerde, monumentale Citroëngebouwen vormt het sluitstuk van de transformatie van het Olympisch Stadion gebied naar ‘The Olympic Amsterdam’. De officiële opening van The Olympic Amsterdam vindt plaats op donderdag 30 januari aanstaande. Oud-minister en redder van het Olympisch Stadion - Hedy D’Ancona - zal de openings-handeling verrichten, onder toeziend oog van de commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de realisatie van The Olympic Amsterdam: een dynamisch gebied met veel sportgerelateerde en vernieuwende ondernemingen. In het nieuwe bruisende gebied komen sport, mobiliteit, innovatie en kunst & cultuur samen. 

Samenkomst van oude iconen en nieuwe gebouwen
The Olympic Amsterdam bestaat uit verschillende Amsterdamse iconen, waaronder het Olympisch Stadion, de Marathontoren en de twee voormalige Citroëngebouwen, inmiddels omgedoopt tot MOVE en The Garage. Na de renovatie van het Olympisch Stadion zijn meer dan 500 woningen in Het Kwartier en Noordblok gerealiseerd. In de plint van de woongebouwen bevinden zich veel nieuwe winkels en horeca.  

In en rondom de gebouwen worden het hele jaar door verschillende sport- en culturele evenementen georganiseerd. Gebruikers van MOVE en The Garage zijn onder andere Pon, restaurant NENI, het internationale sportmerk Under Armour, Colliers en Deloitte Digital.  

“The Olympic Amsterdam ligt in het hart van de toekomstige stedelijke ontwikkeling van Amsterdam,” aldus Bas Jochims, Director Dutch Office & Hotel Investments van belegger Bouwinvest. “Het is een levendige plek waar moderne ondernemingen, winkels, lifestyle merken, hoogwaardige restaurants en hedendaagse kunst naadloos overgaan in een inspirerende en moderne openbare ruimte. Het is een Amsterdamse volksbuurt met internationale allure.” 

  
Feestelijke opening en ‘Het Vuur van Amsterdam’
Het Olympische vuur is voor het eerst in 1928 tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam ontstoken. Dat gebeurt tegenwoordig alleen nog bij speciale gelegenheden. Als onderdeel van de feestelijke opening voor de buurt zal op 30 januari opnieuw het vuur branden in de Marathontoren. Voorafgegaan door een spectaculaire vuur- en lichtshow met optredens van o.a. Lucifers Slagwerk. Daarnaast is er een kleine foodmarkt. 

Complete ontwikkeling binnenstedelijk gebied
Vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest is initiator van de revitalisering van het hele gebied. In samenwerking met o.a. gemeente Amsterdam en diverse andere partijen is een compleet binnenstedelijk gebied opnieuw op de kaart gezet. Het komt maar zelden voor dat een vastgoedbelegger zo in samenhang mag en kan ontwikkelen en in één gebied ruimte kan bieden voor in totaal ruim 100.000m2 wonen, werken en recreëren. 

Geschiedenis Citroëngebouwen
Architect Jan Wils ontwierp in Amsterdam-Zuid het Olympisch Stadion (1928), de Garage Citroën - Zuid (1931) en de Tweede Citroëngarage - Noord (1962). Oorspronkelijk waren de Citroëngebouwen geen onderdeel van Berlages ‘Plan Zuid’, desondanks werd het toch één van de laatste bouwprojecten ‘binnen’ het plan. Sinds de bouw is er het nodige van binnen en buiten veranderd, waarbij het wit van de façades voor de meeste voorbijgangers opvalt.

Nieuwsbrief