07 maart 2017

Deel dit op:

De tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor startend ontwerptalent is gewonnen door Jelmar Brouwer. Het uitgangspunt voor de prijsvraag was het plein tussen The Olympic 1931 en 1962, het Olympisch Stadion en de Amstelveense weg. Het plein maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied dat sinds kort is omgedoopt tot The Olympic Amsterdam. De opdracht was een ontwerp te maken waarbij het plein multi-inzetbaar blijft voor evenementen maar tegelijkertijd een levendig karakter behoudt voor de buurt en overige gebruikers. Hoewel het een close finish was heeft de jury unaniem Jelmar Brouwer als winnaar gekozen. Hij ontvangt een geldprijs van € 5.000,-.

Ontwerpprijs
Op advies van Architectuurcentrum Amsterdam is er een longlist gemaakt van mogelijke kandidaten. Uit deze lijst zijn vijf genomineerde talenten gekozen. Twee daarvan zijn de eindstrijd met elkaar aangegaan: Jelmar Brouwer en Marit Noest. Zowel Marit Noest als Jelmar Brouwer toonden hun persoonlijke kwaliteiten, gaven blijk van goede voorbereiding, creativiteit en verdieping. De kandidaten kwamen met verrassende inzichten en nieuwe invalshoeken. Jelmar Brouwer is de winnaar geworden. Hij is erin geslaagd om in zijn plan de menselijke maat op dit grote plein te introduceren. De jury was onder de indruk van de coherentie van het plan en de less = more aanpak en ziet een talentvolle ontwerper die zowel groot als klein kan denken.

Dick van Hal, directievoorzitter van Bouwinvest: ”Wij waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van het ingezonden werk. Beide kandidaten hebben ons geprikkeld met hun kijk op de mogelijkheden van het plein. Het belangrijkste inzicht dat we gekregen hebben is dat less = more. Maak gebruik van de kernkwaliteiten die er al zijn en zorg voor verbinding tussen gebouwen en omgeving. Wederom is de uitkomst dat de meester zich in de eenvoud toont. Wij zien de plannen als een grote inspiratie om met stakeholders in gesprek te gaan over de mogelijkheden van het plein.”

De jury bestond, naast Dick van Hal (juryvoorzitter), uit Carla de Groot van Stichting Olympisch Stadion Amsterdam, Jaap van de Wijst van Peak Development en Yvonne Franquinet van Architectuurcentrum Amsterdam.

 

Nieuwsbrief