15 maart 2022

Deel dit op:

Het Bouwinvest Retail Fund heeft 16 winkelunits overgenomen van DELA Vastgoed. De winkels aan de Lijnbaan in Rotterdam maken onderdeel uit van een mixed-use complex in het populaire en drukke centrum. Bouwinvest heeft een plan van aanpak gemaakt om het pand te optimaliseren in zowel duurzaamheid als bereikbaarheid om zo tot een optimale woon-, werk- en recreatiebeleving te komen voor de in inwonersaantal groeiende binnenstad.

De grootste huurders in de winkels aan de Lijnbaan en het ernaast gelegen Van Oldenbarneveltplaats zijn supermarkt Albert Heijn, fitnesscentrum John Reed en kledingwinkel ONLY. Overige huurders zijn onder andere Levi’s (kleding), Intertoys (speelgoed), Etos (drogist) en Gall&Gall (dranken). Volgens Barbara Sleijffers, Acquisition Manager bij Bouwinvest, gaat het om 6600 m2 vloeroppervlak op de begane grond met een totaal winkelobject van 9300 m2. “Zo’n grote oppervlakte in het midden van Rotterdam, dat is echt heel bijzonder. Op de Lijnbaan zit een heel grote Albert Heijn: uniek voor een supermarkt in de binnenstad.”

Het Bouwinvest Retail Fund investeert vermogen van Nederlandse pensioenfondsen in de Nederlandse winkelmarkt. Het fonds heeft een gediversifieerde portefeuille verspreid over de beste winkelsteden en drukste winkelstraten (Experience) en buurtwinkelcentra met supermarkten voor de dagelijkse boodschappen (Convenience). “Deze aankoop sluit goed aan op onze vastgoedstrategie”, aldus Collin Boelhouwer, Director Dutch Retail Investments. “Wij zien al jaren een toenemende polarisatie tussen de prestatie van grote en kleine steden. Zowel winkeliers als consumenten kiezen voor de grootste steden, met name omdat deze er beter in slagen om winkelen en beleving goed te combineren.” Rotterdam behoort tot de beste winkelsteden, met de Lijnbaan als heel drukke winkelstraat.

Dat de aankoop ook op de lange termijn rendabel zal zijn, bewijst volgens Barbara Sleijffers de groei die het gebied zal doormaken. “Het centrum zal tot 2035 met 13 procent inwonersaantal groeien. We werken aan een verbeterplan voor de buurt en gaan samen met de andere actieve beleggers de kwaliteit van het gebied verbeteren. Hierdoor wordt de leefbaarheid groter en blijft het een aantrekkelijk gebied voor retailers en consumenten om te wonen, werken en recreëren. Dit geeft real value for life.”

Bekijk de video waarin Barbara vertelt over de plannen van Bouwinvest in Rotterdam Centrum:

Het object past op dit moment nog niet helemaal binnen de duurzaamheidskaders van het Retail Fund. Daarom zullen de units die nog geen BREEAM GOOD label en/of energielabel A hebben extra aandacht krijgen. Barbara: “We zullen duurzaamheidsacties doorvoeren, zoals het aanbrengen van Ledlampen, het organiseren van waterbesparende activiteiten en mogelijk het aanbrengen van zonnepanelen. Om nog meer te kunnen, hebben we ook de medewerking van de huurders nodig. We zullen deze de komende tijd leren kennen en ze enthousiast maken om te verduurzamen.”

“We hebben in dit traject een goede relatie kunnen opbouwen met DELA”, zo licht Barbara toe. “Dat is voor ons beide goed, want we blijven voorlopig aan elkaar verbonden via de Vereniging van Eigenaren omdat er nog kantoorpanden van DELA zijn.”

De verkoper werd commercieel geadviseerd door CBRE, juridisch bijgestaan door Houthoff en technisch bijgestaan door Drees & Sommer. Bouwinvest werd commercieel geadviseerd door City Real Estate en bijgestaan door Loyens & Loeff en Sweco.

Nieuwsbrief