14 november 2019

Deel dit op:

“Bouwinvest is eigenaar van gebouwen, Paris Proof is een duidelijke meetlat om te investeren in de toekomst van die gebouwen”, vertelt Robert Schellekens van Bouwinvest. Hij laat zien hoe Bouwinvest samen met Engie het WTC Den Haag verduurzaamt tot een Paris Proof kantoorgebouw dat maximaal 50 kWh per vierkante meter per jaar verbruikt.

Dat Bouwinvest met Paris Proof aan de slag is gegaan, is niet gek. De vastgoedbelegger werkt al geruime tijd aan het verduurzamen van vastgoed en heeft zich als partner aan het Deltaplan Duurzame Renovatie verbonden. CEO van Bouwinvest Dick van Hal zei daar eerder al over: “Wij zijn zeker op de goede weg met het verduurzamen van onze portefeuilles, we zien het als voorwaarde om op lange termijn succesvol te zijn, voor de waardevastheid van onze portefeuille wat uiteindelijk rendement oplevert voor onze klanten. Het is geen doel op zich maar integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. ”

Paris Proof stap verder

Maar een gebouw Paris Proof maken, dat is een flinke stap verder, vertelt Schellekens. “Paris Proof is nu wel een bekende term, maar een gebouw met die meetlat verduurzamen, dat hebben we nog nooit gedaan.” Dat Bouwinvest nu verduurzaamt met die meetlat is ambitieus en dapper. Paris Proof is geen wettelijke verplichting en vraagt om meer maatregelen dan een label A. Uiteraard zag Bouwinvest al snel in dat die opdracht niet alleen te verwezenlijken is. “We hebben een Energie Prestatie Contract afgesloten met installateur en onderhoudspartij Engie. Zij hebben de technische kennis in huis die wij niet hebben. Ook property manager CBRE heeft in deze samenwerking een belangrijke rol. Samen hebben wij de vraag gesteld: hoe kunnen we dit gebouw future proof en dus Paris Proof maken?”

Meten en knoppen draaien

Lopend door het WTC is er geen puinhoop van bouwwerkzaamheden en er zijn geen werklui aan het werk. De eerste stappen om Paris Proof te worden, zijn achter de schermen gezet. Michiel Burggraaff van Engie is aangesloten. Hij vertelt: “In het Energie Prestatie Contract is een verbruik van 88 kWh per vierkante meter per jaar vastgelegd. Samen zijn we nu een routekaart aan het opstellen van maatregelen om het gebouw Paris Proof te maken.” Schellekens vult aan: “Nu zijn we eerst aan het analyseren. Hoewel dit gebouw al label A, BREEAM Excellent en een warmte-koude installatie heeft, is er toch nog een grote slag te slaan op het gebied van het terugdringen van het energieverbruik door het optimaliseren van de huidige installaties, het terugdringen van de basislast en door het plaatsen van zonnepanelen.”

Bouwinvest draagt bij aan het ​​​​​​​Deltaplan Duurzame Renovatie in samenwerking met Dutch Green Building Council. Bouwinvest incorporeert dit plan in de eigen duurzaamheidsstrategie waarin onder meer staat dat in 2020 minimaal 70% van de totale portefeuille in duurzaam vastgoed geïnvesteerd moet zijn.

Magazine Toekomstbouwers

Bovenstaand artikel komt uit het, door DGBC gepubliceerde, magazine Toekomstbouwers. In het magazine staat hoe de negen Paris Proof themapartners, aan de hand van een stappenplan, aan de slag gaan met het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving.

Nieuwsbrief