03 februari 2016

Deel dit op:

Bouwinvest heeft een meer dan uitstekend jaar gehad. Een fors herstel op de Nederlandse en wereldwijde vastgoedmarkten heeft geleid tot zeer goede resultaten. Het beheerd vermogen groeide uit tot € 7,5 miljard; het rendement over de totale portefeuille bedroeg 12,8% inclusief valutaresultaat (10,6% exclusief valutaresultaat).

“We hebben een prachtig resultaat met dubbele cijfers voor onze investeerders behaald. Een schitterende prestatie voor een op core vastgoed gerichte portfolio. Uiteraard hebben we de markt en de gunstige valutakoersen mee, dat verklaart grotendeels het hoge rendement, maar we profiteren ook van onze kwalitatieve portfolio in Nederlands vastgoed en een goede selectie van internationale fondsen”, aldus Dick van Hal, Directievoorzitter Bouwinvest.

Bouwinvest realiseerde een transactievolume van € 782 miljoen aan nieuwe beleggingen in 2015.

In Nederland is er voor € 522 miljoen in Nederland, € 124 miljoen in de rest van Europa, € 70 miljoen in de Verenigde Staten en € 66 miljoen in Asia-Pacific belegd.

In Nederland werd het grootste deel belegd in woningen, waarvan veel in het vrije sector huursegment in Amsterdam. Zo kocht het Bouwinvest Residential Fund 450 woningen aan de Haarlemmerweg, waar o.a. het voormalige ING-kantoor tot woningen wordt getransformeerd. Daarnaast is Nautique Living aangekocht, een ontwikkelingsproject met 473 appartementen op het voormalige NDSM-terrein en 262 appartementen op de Kop Weespertrekvaart.

Ook zijn er acquisities gedaan voor het Bouwinvest Hotel Fund en Bouwinvest Healthcare Fund. Bij het NS station Amstel werd het hotel in de Amsteltower aangekocht, waarvoor de hotelketen Meininger een langjarig huurcontract tekende en voor het Healthcare Fonds tekende Bouwinvest o.a. een overeenkomst met ZorgID (VolkerWessels) en Aliantus, voor de aankoop van een woon-zorgcomplex in Zeist.

Bij het Bouwinvest Retail Fund lag de focus op de herontwikkeling en nieuwbouw van een aantal projecten zoals Damrak, Mosveld en Stadionplein in Amsterdam en winkelcentrum Westerhaven in Groningen. In 2015 zijn o.a. Nieuwendijk 196 met daarin Zara en JD Sports en een deel van Damrak 70, met als huurders C&A en Primark (Q3 2016) opgeleverd.

De portefeuille van het Bouwinvest Office Fund wordt geoptimaliseerd, hetgeen resulteerde in de dispositie van 14 kantoren die niet meer aan de strategische uitgangspunten van het fonds voldeden. Daarnaast is er gestart met de herontwikkelingen van WTC Den Haag, WTC Rotterdam en de Citroëngebouwen in Amsterdam.

De internationale portefeuille met een waarde van € 2,6 miljard presteerde zeer goed, het rendement kwam, mede dankzij het valutaresultaat, na aftrek van de managementvergoeding, uit op 19,2% (12,7% exclusief valutaresultaat) waarbij vooral de beleggingen in beurs- en niet-beursgenoteerde fondsen in Noord-Amerika het goed deden. De sectoren woningen en logistiek voerden op alle continenten waar Bouwinvest belegd, de boventoon. De beleggingen in beursgenoteerde fondsen  groeiden naar 20,2% binnen de internationale portefeuille.

Nieuwsbrief