15 januari 2016

Deel dit op:

Per 1 januari 2016 zijn er vijf investeerders toegetreden tot het Bouwinvest Residential Fund. De nieuwkomers hebben zich voor € 152,5 miljoen gecommitteerd. In totaal heeft het Bouwinvest Residential Fund, met ruim € 3 miljard AUM het grootste unleveraged woningfonds in Nederland, nu 11 institutionele investeerders.

Vier van de vijf pensioenfondsen zijn geadviseerd door investment manager Russell Investments, Grontmij Capital Consultants, Almazara en Townsend Group. Het track record van Bouwinvest als fondsmanager en de kwalitatief hoogwaardige woningportefeuille met een hoge bezettingsgraad waren belangrijke factoren bij de uiteindelijke keuze voor het Bouwinvest Residential Fund.

Nederlandse woningen aantrekkelijke belegging voor pensioenfondsen
Beleggen in de Nederlandse woningmarkt heeft een vlucht genomen onder zowel binnenlandse als buitenlandse institutionele beleggers. “De stabiele huurinkomsten maken beleggen in vrije sector huurwoningen specifiek aantrekkelijk voor pensioenfondsen, zo verklaart Dick van Hal, CEO bij Bouwinvest. Bovendien is de vraag naar middel-dure vrije sector huurwoningen in Nederland aanzienlijk groter dan het aanbod. We merken dan ook dat institutionele beleggers nog altijd veel interesse hebben in deze beleggingscategorie en we zijn trots dat deze vijf pensioenfondsen bij ons instappen.”

Kwalitatief hoogwaardige woningportefeuille met bovengemiddeld rendement
Het Bouwinvest Residential Fund heeft geen leverage en kent een laag risicoprofiel. De investeringsstrategie is gericht op duurzame middel-dure vrije sector huurwoningen voornamelijk gelegen in de grote steden in de randstad en de Brabantse stedenrij, voor gezinnen, kleinere huishoudens, starters en senioren. Met de ruim 15.000 woningen realiseerde het fonds de afgelopen vijf jaar een bovengemiddeld rendement ten opzichte van de IPD Netherlands Annual Property Index. Gezien de huidige pijplijn en de markt is de verwachting dat ook de komende jaren solide rendement wordt gemaakt voor de pensioendeelnemers.

Gevulde pijplijn en groeiambitie naar ruim € 4 miljard AUM in 2018
De huidige pijplijn is gevuld met nieuwbouwprojecten ter waarde van circa € 700 miljoen. Recente acquisities zijn onder andere Nautique Living, Kop Weespertrekvaart en Haarlemmerweg in Amsterdam, Zijdebalen en Haarzicht in Utrecht, UpTown in Rotterdam, Strijp-S in Eindhoven en Onder Onnes in Nijmegen. Afgelopen jaar is voor bijna € 470 miljoen geïnvesteerd in het woningfonds en de komende jaren verwacht Bouwinvest nog eens € 600 miljoen in Nederlandse woningen te beleggen.

Nieuwsbrief