26 oktober 2016

Deel dit op:

Hourglass is een nieuwbouwontwikkeling aan de Parnassusweg op de Amsterdamse Zuidas. Het zandlopervormige gebouw is ontworpen door architectenbureau Dam & Partners en wordt eind 2019 opgeleverd. Dick van Hal, directievoorzitter Bouwinvest: “Wij zijn trots dat met de aankoop van dit mooie gebouw met een mix van functies weer een Nederlandse partij vertegenwoordigd is op de Zuidas”.

Het kantoorgedeelte van het gebouw omvat circa 22.000 m² kantoorruimte, 700 m² winkel- en horecaruimte en 145 parkeerplaatsen en is gekocht door het Bouwinvest Office Fund. Met de aankoop van de kantoorruimte verstevigt Bouwinvest Office Fund de basis van haar portefeuille, waarvan Loyens & Loeff met circa 15.500 m2 het grootste gedeelte zal betrekken. Daarnaast wordt in Hourglass een appartementenhotel met een publiek toegankelijk restaurant gerealiseerd. Het hotel, dat 115 kamers voor extended stay gaat aanbieden, is verhuurd aan internationale operator PREM Group en is gekocht door het Bouwinvest Hotel Fund. Hourglass is ontwikkeld door SAX Vastgoed V.O.F., een initiatief van Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff.

A1-ligging, flexibel en verbindend
Met de koop van Hourglass bestendigt Bouwinvest de ingezette strategie van het kantorenfonds. Deze is gericht op flexibel indeelbare en duurzame gebouwen met een multi-tenant karakter, gelegen op goed bereikbare A-locaties in de grote steden waar werk- en leefomgeving samenkomen. Zuidas is daar een perfect voorbeeld van.

Zuidas is uitgegroeid tot een nummer 1 locatie in Nederland. De ligging ten opzichte van Schiphol, openbaar vervoer en uitvalswegen is uitstekend. De aanleg van het zogenaamde Zuidas-Dokmodel, waarbij de A10-zuid ondergronds wordt gebracht, zal de bereikbaarheid verder optimaliseren. Daarnaast wordt de capaciteit van station Zuid vergroot en de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd.

Bas Jochims, Hoofd Asset Management Kantoren/ Hotels: ’Hourglass vormt een logische toevoeging binnen de Zuidas. Het multifunctionele karakter van het gebouw vult de bestaande en geplande functies goed aan en de locatie vormt straks een natuurlijke verbinding tussen de bestaande Zuidas en het Kenniskwartier van de VU en het VUmc. De realisatie van het hotel met extended stay, dat nog niet op de Zuidas aanwezig is, maakt het totaalaanbod binnen Zuidas compleet. De investering past hiermee bij onze core fondsen.’

Voor de onverhuurde kantoorruimte zal het contracteren van huurders tijdens de ontwikkeling plaatsvinden, waarmee een multi-tenant kantoor ontstaat. Het gebouw biedt goede mogelijkheden voor een flexibele indeelbaarheid. Bouwinvest zal de invulling in samenwerking met toekomstige huurders verder gestalte geven.

Extended stay en BREEAM Excellent
Zuidas biedt een veelbelovende markt voor extended stay dat nu nog nauwelijks wordt aangeboden. Niet alleen binnen Zuidas maar dat geldt voor heel Amsterdam. Het concept Premier Suites creëert een woonomgeving en biedt hotelkamers die geschikt zijn voor langdurig verblijf. De vraag naar tijdelijk verblijf wordt deels gevormd door internationals en deels gestimuleerd door de vestiging van internationale bedrijven en de toename van internationale congressen binnen Amsterdam. Er zal een nauwe samenwerking plaatsvinden met kantoorhuurders.

Jim Murphy, Chief Executive, PREM Group: “De extended stay sector is al gevestigd concept in de Amerikaanse en Aziatische markt en is nu ook sterk groeiende door heel Europa. Zakelijke reizigers prefereren in toenemende mate een ruimer en flexibeler alternatief voor traditionele hotel accommodatie, wetende dat zij daarbij geen concessies hoeven te doen qua comfort en beschikbaarheid van faciliteiten”.

Hourglass zal bij oplevering een BREEAM Excellent certificaat krijgen. De geplande oplevering van het kantoorgedeelte is Q4 2019 en van het hotel Q1 2020.

CBRE en Houthoff Buruma traden tijdens deze transactie op als adviseurs van de verkoper. BOEKEL trad op als juridisch adviseur van Bouwinvest.

Nieuwsbrief