06 december 2016

Deel dit op:

De Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam werd vrijdag 2 december officieel geopend. Burgemeester Eberhard van der Laan kreeg als eerste een flesje Amsterdam Oersoep aangeboden, waarna hij een slok nam van het water uit de bron, onderdeel van het kunstwerk. Dit water wordt door de kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem ook wel ‘tolerance elixer’ genoemd.

Icoon voor de stad
Met een druk op een grote knop verrichtte de burgemeester symbolisch de openingshandeling tijdens het feest in de Beurs van Berlage. Op dat moment steeg er in de zaal een drone op die naar buiten vloog, richting de Beurspassage. Eenmaal in de nieuwe passage beland, werden er camerabeelden uitgezonden van het kunstwerk en konden de gasten op het feest aan de overkant genieten van prachtige overzichtsshots en close-ups. Doordat er in de zaal gebruik werd gemaakt van videomapping, ontstond er een spectaculaire 3d-weergave, waardoor de feestgangers zich in de Beurspassage zelf waanden.

Met de oplevering van de Beurspassage met het kunstwerk Amsterdam Oersoep is Amsterdam een icoon rijker. De openingshandeling door de burgemeester was symbolisch. Een dag eerder was de Beurspassage namelijk al toegankelijk voor het publiek. In de passage is de langste koffiebar ter wereld gevestigd: Liquid Mokum. Tevens heeft de op 1 december geopende nieuwe vestiging van Primark, de flagshipstore voor Nederland, een ingang in de Beurspassage.

 

 

Kroon op het werk
De nieuwe Beurspassage vormt de kroon op het werk van de herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196 van de in 2013 gestartte herontwikkeling. De afgelopen jaren transformeerde ontwikkelaar Top Vastgoed in opdracht van het Bouwinvest Retail Fund de verouderde panden naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals Zara, JD Sports, C&A en dus binnenkort Primark.

In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. Een bijzonder omvangrijk project voor het winkelhart van Amsterdam en - voor Nederlandse begrippen - een uitzonderlijk grote en ingrijpende renovatie van winkelvastgoed in de binnenstad. De opening van de Beurspassage vormt het sluitstuk van de oplevering van Nowadays, de laatste stap in een van de grootste Nederlandse binnenstedelijke retailherontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Ode aan de Amsterdamse Grachten
Het totaalkunstwerk van kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding 'Horn of Plenty' in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de 'Flowerbomb' campagne van Victor & Rolf) is een ode aan de Amsterdamse grachten, waarin onderdelen terug te zien zijn die het verhaal van de grachten vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo's, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer. Het plafond, bestaande uit meer dan 1 miljoen glasmozaïek tegeltjes, wekt de suggestie alsof men in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht loopt. De 7 schitterende kroonluchters zijn gemaakt van recyclede fietsonderdelen. Ook in de wanden, spiegels en de terrazzo vloer komen elementen terug die verwijzen naar het water als oorsprong van het leven op aarde. 

Nieuwsbrief