20 mei 2015

Deel dit op:

De eerste PK AWARD, een aanmoedigingsprijs voor startend ontwerptalent, is gewonnen door Ivar van der Zwan. De opdracht was het maken van een ontwerp voor het monumentale Noordgebouw van de in december 2014 door Bouwinvest aangekochte Citroëngebouwen aan het Stadionplein te Amsterdam.

De prijs is uitgereikt tijdens het Architectenbal in het Citroëngebouw. De winnaar ontvangt een financiële bijdrage en krijgt als eerste een plek op de shortlist voor de nog te selecteren interieurarchitect voor het Noordgebouw.

Winnaar PK AWARD

Alle kandidaten toonden hun (startende) professionaliteit, gaven blijk van voorbereiding, creativiteit en vastberadenheid. Ze presenteerden hun plannen voor een jury. De kandidaten kwamen met verrassende ontwerpen en nieuwe inzichten. Het was een close finish tussen Donna van Milligen Bielke en Ivar van der Zwan. De jury besloot uiteindelijk unaniem om de PK AWARD dit jaar toe te kennen aan Ivar van der Zwan. Zijn inzending sloot het beste aan bij de gestelde opdracht en toont respect voor de bedoelingen van architect Jan Wils die beide Citroëngebouwen en het Olympisch Stadion heeft ontworpen.

Dick van Hal, directievoorzitter van Bouwinvest: ”Wij waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van het ingezonden werk. Alle kandidaten waren serieuze kanshebbers. De les die we geleerd hebben is dat de kracht ligt in het terugbrengen tot de kern. Out-of-box denken en de kernkwaliteiten van het gebouw als uitganspunt gebruiken. In de eenvoud toont zich de meester. Het heeft ons veel inspiratie voor en inzicht gegeven in de mogelijkheden van het gebouw en het geeft ons veel vertrouwen voor de verdere ontwikkeling van het gebouw. We ervaren het daarom als een succesvol traject.”

Dennis van Westerop, jurylid en directeur van Peak Development, die de kandidaten tijdens het proces heeft begeleid: “Wij zijn erg enthousiast over de energie en inzet van de “aankomende” talenten en we zijn absoluut geïnspireerd door de inzendingen. Deze kandidaten hebben zich op de kaart gezet en allen op hun eigen wijze hun onderscheidende vermogen getoond.”

De overige jury bestond uit voorzitter Yvonne Franquinet van Arcam (Architectuurcentrum Amsterdam), Sebastiaan Capel van de gemeente Amsterdam en Ira Koers van Bureau Ira Koers. De andere kandidaten, naast Ivar van der Zwan, waren Donna van Milligen Bielke, NOV’82, Maarten van Kesteren en Scheurwater/VandenHoven. Bekijk deimpressie van alle genomineerden.

Tweejaarlijkse prijs

De PK AWARD is een tweejaarlijkse prijs die startende ontwerpers een kans geeft om een transformatie-opdracht binnen te slepen middels een interactieve selectieprocedure. Ze krijgen daarbij een kijkje in de keuken van de werk- en zienswijze van een institutionele belegger en ontwikkelaar. Dat kan de kandidaten helpen bij hun verdere carrière. De PK AWARD komt voort uit de Piet Kranenbergring, die jaarlijks tijdens de Provada werd uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk maakten voor de transformatie van gebouwen en/of gebieden in Amsterdam.

Gouden A.A.P. en Architectenbal

De PK AWARD is uitgereikt tijdens het Architectenbal, een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam), BNA Kring Amsterdam-Kennemerland en Bouwinvest. Tijdens het bal zijn tevens zijn de winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 bekend gemaakt. Dat zijn de VvO Klussen op de Klarenstraat en Vanschagen Architecten, respectievelijk de opdrachtgevers en de architect van het wooncomplex’ Klussen op de Klarenstraat’.

Bovendien is dit jaar ook voor het eerst een tweede winnaar gekozen door een publieksjury: het Artisplein, waarvoor Natura Artis Magistra opdracht gaf en dat landschapsarchitect Michael van Gessel ontwierp.

Nieuwsbrief