17 maart 2015

Deel dit op:

Bouwinvest presenteert in samenwerking met Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam, de PK AWARD. Deze award komt voort uit de Piet Kranenbergring, een prijs die Bouwinvest tot 2014 jaarlijks tijdens de Provada uitreikte aan personen die zich verdienstelijk maakten voor de transformatie van gebouwen en/of gebieden in Amsterdam. Transformatie blijft het thema in de PK AWARD.

Met deze nieuwe prijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, heeft Bouwinvest als doel startende, talentvolle ontwerpers ‘paardenkracht’ te geven. Enerzijds door een financiële impuls te geven, anderzijds door een wildcard beschikbaar te stellen voor de shortlist van interieurontwerpers. Startend talent krijgt hierdoor de ruimte zich te profileren tussen de ‘usual suspects’ en maken zo een reële kans op een grote opdracht. Inzet in 2015 is het monumentale Noordgebouw van de in december 2014 door het Bouwinvest Office Fund aangekochte Citroëngebouwen.

Dat de eerste PK AWARD het Citroëngebouw betreft is geen toeval. Gelegen naast het historische en monumentale Olympisch Stadion, heeft het een grote symbolische waarde: Piet Kranenberg wordt door velen gezien als de redder van het Olympisch Stadion.

De deelnemers zijn bekend en worden begeleid

De opdracht bestaat uit het maken en presenteren van een visie/ concept voor de inrichting van het Noordgebouw. De deelnemers zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria. Een van deze criteria is dat het startende ontwerpers/ bureaus moeten zijn. De genomineerden in willekeurige volgorde zijn:

Olivier van den Hoven – Scheurwater/vandenHoven
Saynzo Osinga en Laura Ubachs, NOV ’82 Architecten
Maarten van Kesteren
Donna van Milligen Bielke – Studio Donna van Milligen Bielke
Ivar van der Zwan

Bouwinvest Development en Peak Development begeleiden de kandidaten inhoudelijk tijdens de prijsvraag. De winnaar wordt op woensdag 20 mei in het Citroëngebouw bekend gemaakt. Dan worden tevens de winnaars van de vak- en publieksprijs van de Gouden A.A.P. van Arcam bekend gemaakt.

Citroëngebouwen waardevolle herontwikkeling voor de stad Amsterdam

Met de herontwikkeling van de Citroëngebouwen worden de puntjes op de e gezet in de totale ontwikkeling van het Stadionplein. De Zuidentree van de stad Amsterdam krijgt hiermee het cachet dat het verdient. Voor het Bouwinvest Office Fund is deze aankoop in lijn met de uitgezette strategie, waarbij binnenstedelijke herontwikkeling hoog op de agenda staat.

Bas Jochims, Hoofd Asset Management Kantoren van Bouwinvest: “Met de aankoop is de spreiding binnen het Office Fund geoptimaliseerd. Daarnaast zijn het prachtige gebouwen om in portefeuille te hebben met de mogelijkheid tot een multifunctionele invulling. Een waardevolle aanvulling voor het Fonds, het Stadionplein en de stad Amsterdam.”

De komende maanden zal er samen met de gemeente Amsterdam gewerkt worden aan de conceptplannen waarbij bewaking van de monumentale uitstraling centraal staat. In het voorlopige programma wordt voorzien in kantoor-, horeca- en retail-ruimten.

Nieuwsbrief