03 juni 2015

Deel dit op:

Nieuwendijk 196 in Amsterdam, het eerste project van Nowadays, nadert zijn voltooiing. Een mooie mijlpaal! De winkel van Zara is inmiddels opgeleverd en heeft 28 mei haar deuren geopend voor het winkelend publiek. De opening van de winkel van JD Sports volgt later dit jaar.

Bouwinvest Retail Fund is eigenaar van de bestaande complexen van Nowadays en opdrachtgever van de herontwikkeling. Top Vastgoed is als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de plannen. FiMek Estate uit Zaltbommel verzorgt het projectmanagement. De nieuwbouw is een ontwerp van architect Frederik Vermeesch van Rijnboutt Architecten.

In 2011 is de planvorming gestart. Start bouw vond plaats in het najaar van 2013. Begin 2015 is gestart met de oplevering.

De bouw: een uniek proces
Bouwcombinatie Dura Vermeer – De Nijs werd geselecteerd als aannemer voor deze opdracht, mede vanwege hun uitgebreide ervaring met bouwen in de Amsterdamse binnenstad. Het bestaande gebouw aan de Nieuwendijk 196, voornamelijk kantooroppervlak, is grotendeels verdwenen. Enkel de begane grondvloer en zijgevels zijn behouden.

Bijzonder aan het plan is dat het aantal vierkante meters vloeroppervlak is afgenomen. In plaats van 4 lagen kantoorruimte keren er 3 lagen winkelruimte terug. Hiermee is gekozen voor duurzame kwaliteit. Het bestaande gebouw telde wel veel meters, maar de verdiepingshoogte was beperkt. Door te kiezen voor sloop en nieuwbouw konden er 3 winkelvloeren van 1.700 m² per stuk gerealiseerd worden, met een grote vrije hoogte. Deze kwaliteit winkelruimte is erg schaars op de Nieuwendijk.
De geslaagde bouw was een complex en uniek proces. In hartje binnenstad, met zo weinig ruimte en zoveel technische uitdagingen.

Allard van Spaandonk, directeur Nederland van Bouwinvest: “Dit is echt een trend: het actief omgaan met het bestaande bezit. Herontwikkelen wordt steeds meer de dagelijkse gang van zaken van ons asset management. Dat betekent niet automatisch vierkante meters toevoegen. Het is nu meer het optimaliseren van en gericht omgaan met een bestaand winkelobject. Het bijzondere van de locatie van Nowadays is het aantal vierkante meters, in totaal 27.500. In de binnenstad van Amsterdam zijn nauwelijks zulke grote aantallen verhuurbare retailmeters voorhanden. Die kun je alleen maar krijgen door het samenvoegen van panden, met alle problemen van dien. Dit is, ook voor huurders, een ‘once-in-a-lifetime-opportunity’ om zoveel retailmeters in een pand op zo’n locatie te bemachtigen. En voor ons een zeer waardevolle asset binnen onze winkelportefeuille.”

Nowadays
Het pand Nieuwendijk 196 maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van ‘Nowadays’, die tevens bestaat uit de gedateerde C&A complexen aan het Damrak 70, waar straks – naast C&A – ook de Primark zich zal vestigen, en het naastgelegen monument Damrak 80, waarin Starbucks zich inmiddels gevestigd heeft. In de plannen wordt ruim 13.000 m² lege kantoorruimte aan de markt onttrokken en getransformeerd tot winkelruimte. In totaal omvat het project ruim 27.500 m² winkeloppervlakte. Het is daarmee een van de grootste A1-winkelprojecten van Nederland.

Nieuwsbrief