12 maart 2015

Deel dit op:

Voor de vijfde keer op rij heeft het Nederlandse woningfonds bovengemiddeld gepresteerd ten opzichte van de IPD Netherlands Annual Property Index. Het totaal rendement van het Residential Fund komt uit op 5,8% waar de index een totaal rendement van 5,2% behaalde.

Ook de 3- en 5-jaars gemiddelde totaal rendementen van het fonds overtreffen de meerjarige index. Respectievelijk zijn de 3- en 5-jaars gemiddelde totaalrendementen van het Bouwinvest Residential Fund 2,5% en 3,1%, de index scoort twee maal 1,9%.

Aantrekkelijk product op de juiste locatie zorgt voor outperformance

Het bovengemiddelde rendement is met name te danken aan het indirect rendement. De waardegroei van de woningen is het resultaat van een gewild product op de juiste locatie en de huidige schaarste van dergelijke kwaliteitswoningen. Meer dan 80% van de woningportefeuille bevindt zich in de Randstad waarbij het zwaartepunt in Amsterdam ligt. De bezettingsgraad is 97%, ook dit toont de behoefte aan het type woning in het middeldure huursegment waar Bouwinvest in belegt.

Bovengemiddeld resultaat mooie afsluiter van dynamisch jaar

Michiel de Bruine, Hoofd Asset Management Woningen bij Bouwinvest is trots op de prestaties van 2014. “We hebben in totaal 21 objecten verkocht die niet geheel aan onze criteria voldeden waaronder een deel sociale huurwoningen. Er zijn zeven nieuwe complexen aan de portefeuille toegevoegd, waarvan zes bij oplevering al verhuurd waren. Bovendien zijn er contracten getekend voor 18 nieuwe complexen. In totaal is voor een recordwaarde van ruim € 400 miljoen geacquireerd.” “Dit maakt de portefeuille kwalitatief nog hoogwaardiger, ook voor de toekomst. Dat er vijf Nederlandse pensioenfondsen sinds januari 2014 zijn toegetreden in het Residential Fund weerspiegelt het vertrouwen in de sector in het algemeen en het vertrouwen in de vastgoedportefeuille van Bouwinvest in het bijzonder.

Portefeuillegroei van € 700 miljoen in de komende jaren

De Bruine wil in de komende jaren nog zo’n € 700 miljoen investeren in vrije sector huurwoningen. Ondanks de grote concurrentie op de markt voor dit gewilde segment zijn we ervan overtuigd dat we ook in de toekomst de portefeuille kunnen blijven aanvullen met kwaliteitswoningen. “In de afgelopen jaren hebben we een stevig netwerk opgebouwd. Gemeenten en ontwikkelaars zijn op de hoogte van de toegevoegde waarde van Bouwinvest. We weten als geen ander wat huurders willen en we worden dan ook in een vroeg stadium betrokken bij mogelijke ontwikkelingen. Bovendien zijn we ook op andere vlakken een aantrekkelijke partner, zo kunnen we snel schakelen en voorfinancieren tijdens de ontwikkeling. Dat is in deze tijd, waarin banken slechts beperkt ontwikkelaars willen financieren, een enorm voordeel”, aldus de Bruine.

Nieuwsbrief