12 maart 2015

Deel dit op:

Zowel het Bouwinvest Retail Fund, het Bouwinvest Residential Fund als het Bouwinvest Office Fund overtreffen de 3- en 5-jaars gemiddelde IPD Netherlands Annual Property Index. Het Retail Fund en het Residential Fund overtreffen ook de IPD Annual Property Index voor 2014.

Het Bouwinvest Retail Fund heeft in 2014 een totaal rendement van 2,7% behaald ten opzichte van de 2,0% van de IPD index. Het totaal rendement van het Bouwinvest Residential Fund komt uit op 5,8% waar de index een totaal rendement van 5,2% heeft behaald. Het totaal rendement van het Office Fund in 2014 bleef achter bij de index, respectievelijk 1,3% versus 3,3%. Éénmalige aankoopkosten voor waardevolle kantoren zoals Beurs-WTC in Rotterdam en Valina en de twee monumentale Citroëngebouwen in Amsterdam hebben het rendement in 2014 verlaagd.

Meerjarige outperformance voor alle Bouwinvest sector fondsen

Zowel het Retail Fund, het Residential Fund als het Office Fund overtreffen de 3- en 5-jaars gemiddelde IPD Netherlands Annual Property Index. Het 3-jaars gemiddelde totaal rendement van het Bouwinvest Office Fund is 1,1% tegenover de index van -0,9%. Het fonds heeft een 5-jaars gemiddeld totaal rendement van 2,7% en de index 0,6%. Respectievelijk zijn de 3- en 5-jaars gemiddelde totaal rendementen van het Bouwinvest Residential Fund 2,5% en 3,1%, en de index scoort twee maal 1,9%. Het Retail Fund overstijgt met een totaal rendement van 5,3% de 3-jaars index van 2,6%. Het totaal rendement van de 5-jaars index voor retail is 4,5%, deze wordt door het Bouwinvest Retail Fund verslagen met een 5-jaars totaal rendement van 6,3%.

Juiste product op juiste locatie zorgt voor outperformance

De bovengemiddelde prestatie van de drie fondsen is met name te danken aan het indirect rendement. Dit is het resultaat van investeren in het juiste product op de juiste locatie dat voorziet in de behoefte van de gebruiker van deze tijd. “Actief portefeuille- en asset management en nauw contact met huurders en beheerders zijn essentieel,” legt Allard van Spaandonk, Directeur Nederlandse Investeringen bij Bouwinvest, uit. ”Continue aandacht voor deze zaken maakt dat de vastgoedfondsen met hun stabiele lange termijn koers in staat zijn om mee te bewegen met veranderde marktomstandigheden en behoeften van huurders. Dit heeft een positief effect op de bezettingsgraad en maakt dat de fondsen bovengemiddeld presteren.

Selectief beleid maakt portefeuille toekomstbestendig

2014 was een topjaar voor Bouwinvest waarin we oogstten wat we hebben gezaaid. Naast de nodige disposities en herontwikkelingen is voor circa € 600 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlands vastgoed. Het Residential Fund kocht 18 nieuwbouw vrije sector woningprojecten, waaronder Pontsteiger in Amsterdam, Zijdebalen en Veemarkt in Utrecht en het voormalig Shell hoofdkantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag. Het Office Fund investeerde in vier kantoren: Valina en de monumentale Citroëngebouwen in Amsterdam en Beurs-WTC in Rotterdam. Het Retail Fund acquireerde het wijkwinkelcentrum Parkweide in Ede-Noord en ruim 8.000m² winkels in hartje centrum Rotterdam. ”In 2015 gaan we door met de huidige strategie en de focus op stabiele rendementen voor de komende jaren”, aldus van Spaandonk.

Nieuwsbrief