25 april 2015

Deel dit op:

De Nederlandse vastgoedfondsen hebben in 2013 goed gepresteerd. Alle fondsresultaten zijn terug te vinden in de onlangs gepubliceerde jaarverslagen.

De Nederlandse vastgoedfondsen hebben in 2013 goed gepresteerd. Alle fondsresultaten zijn terug te vinden in de onlangs gepubliceerde jaarverslagen.

Het Bouwinvest Residential Fund behaalde over 2013 een direct rendement van 3,6 % en een indirect rendement van -3,6 %. Het direct rendement van het Retail Fund was 5,1 %. Het winkelfonds kende een indirect rendement van 3,0 % door met name de herontwikkelingen in de binnenstad van Amsterdam. Het Bouwinvest Office Fund maakte een direct rendement van 5,6 % en een indirect rendement van -5,9 %. Zowel het Residential Fund, het Retail Fund als het Office Fund bereikten ook over 2013 een outperformance ten opzichte van de IPD Index.

Het totale rendement van de internationale beleggingsportefeuille bedroeg 7,0 % in 2013. Dit is de vastgoedportefeuille van € 2 miljard assets under management dat Bouwinvest exclusief voor bpfBOUW belegt in Europa, Noord-Amerika en Azië/ Pacific.

Highlights in 2013

Het Residential Fund heeft € 165 miljoen geïnvesteerd in 2013, de huuropbrengsten zijn met 3,1 % toegenomen in 2013 (like-for-like). Het Office Fund tekende nieuwe huurcontracten voor ruim 45.000 m² en verlengde voor bijna 30.000 m² huurcontracten ter waarde van € 5 miljoen. Het Retail Fund heeft voor € 80 miljoen aan acquisities en investeringen in de pijplijn.

Verwachting voor 2014

Bouwinvest verwacht meer interesse in het Residential Fund, vanwege de gunstige ontwikkelingen in de Nederlandse huurwoningmarkt. Het Office Fund blijft continu investeren in die kantoorlocaties waar vraag naar blijft. Dit zijn centraal gelegen, multifunctionele en goed bereikbare locaties met meerdere huurders. Het Retail Fund richt zich op de herontwikkeling van bestaande winkelruimte en investeert in winkellocaties die zich richten op experience (binnenstedelijk) of convenience (wijkverzorgend).

Door de onlangs verkregen AIFMD vergunning zijn de fondsen ook toegankelijk voor buitenlandse investeerders. Bouwinvest startte met € 6,1 miljard assets under management aan het begin van dit jaar en verwacht te groeien naar € 6,6 miljard assets under management eind 2014.

Nieuwsbrief