27 februari 2014

Deel dit op:

Sinds een jaar belegt Bouwinvest actief in beursgenoteerde vastgoedaandelen(REITs). Van de €6 miljard AUM (ultimo 2013) wordt €2 miljard internationaal belegd. Hiervan is ongeveer 15% in REIT’s geïnvesteerd en dit biedt extra kansen en diversificatiemogelijkheden.

Sinds een jaar belegt Bouwinvest actief in beursgenoteerde vastgoedaandelen(REITs). Van de €6 miljard AUM (ultimo 2013) wordt €2 miljard internationaal belegd. Hiervan is ongeveer 15% in REIT’s geïnvesteerd en dit biedt extra kansen en diversificatiemogelijkheden.

Volgens Boris van Warmerdam, Senior Portfolio Manager Listed Real Estate van Bouwinvest, zijn er een aantal duidelijke voordelen verbonden aan beursgenoteerde vastgoedaandelen waarvan de mogelijkheid tot diversificatie er een is. Hierbij wordt goed gekeken waar waarde kan worden toegevoegd door te kiezen voor genoteerd in plaats van niet-beursgenoteerd vastgoed. Dit beursgenoteerde vastgoed wordt toegevoegd aan de niet-genoteerde portefeuille en geïntegreerd benaderd. Dat is een progressieve benadering, er zijn veel institutionele beleggers die er over praten, maar er zijn er nog maar weinig die dit ook daadwerkelijk doen.

Liquiditeit

Er zijn meerdere voordelen aan beleggen in beursgenoteerd vastgoed verbonden, één daarvan is liquiditeit. Met beursgenoteerd vastgoed voegt Bouwinvest liquiditeit-opties toe voor de toekomst om de portefeuille te kunnen herbalanceren.

De andere kant van de medaille is dat liquiditeit vaak gepaard gaat met volatiliteit, maar dat biedt ook kansen voor lange termijnbeleggers. Het creëert mogelijkheden om te kopen tegen gunstige prijscondities in vergelijking met niet-genoteerde investeringen. Ook het verschil in timing van rendementen zorgt voor diversificatie in de portefeuille.

Volgens Markt Roberts, Hoofd Research & Strategie, Alternatives en Real Assets van Deutsche Bank Asset & Wealth Management (DeAWM), is Bouwinvest leidend met deze strategie om voordeel te behalen uit arbitrage.

Diversifiëren

Om een goede diversificatie in de portefeuille aan te brengen is veel kapitaal nodig. De gemiddelde omvang van een kwalitatief hoogwaardige asset in de VS ligt tussen de 30 en 50 miljoen euro. Beursgenoteerd vastgoed biedt de mogelijkheid om, met aanzienlijk minder kapitaal, toegang te krijgen tot goed gediversifieerde vastgoedportefeuilles in verschillende sectoren. Bovendien is veel van het meest waardevolle vastgoed in de wereld, gezichtsbepalende gebouwen, in handen van beursgenoteerde fondsen.

Uit onderzoek van DeAWM blijkt dat REITs de afgelopen twee decennia een goede belegging waren. Een investering van 100 dollar in REITs in de jaren negentig is op dit moment zeven keer zoveel waard. Als dit geld was belegd in de bredere aandelenmarkt, zou die 100 dollar nu 375 tot 400 dollar waard zijn. De totale opbrengsten over de lange termijn zijn beter dan die van de aandelenmarkt, dat komt vooral door het dividendrendement.

Nieuwsbrief