26 april 2013

Deel dit op:

De combinatie Bouwinvest en AM heeft de selectieprocedure gewonnen voor de ontwikkeling van Gershwin Cluster 11+12 op de Zuidas in Amsterdam. De procedure was uitgeschreven door de Gemeente Amsterdam, Dienst Zuidas.

De gemeente was op zoek naar een partij, een belegger of investeerder, die het geplande programma met wonen, parkeren en voorzieningen op beide kavels kan ontwikkelen, realiseren, financieren en exploiteren. In de opgave ligt een focus op de realisatie van middensegment huurwoningen. Om hieraan invulling te geven zijn Bouwinvest en AM voor deze opgave een samenwerking aangegaan.

Deze tender heeft voor Bouwinvest de mogelijkheid gecreëerd om op deze bijzondere locatie op de Zuidas te kunnen investeren in een marktsegment waar vanuit de markt momenteel bijzonder veel behoefte aan is. Daarnaast past het verder investeren in  Amsterdam als economisch sterk gebied, in de strategie om de woningportefeuille van het Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund te verjongen. Ook het onderdeel duurzaamheid van het vastgoed, wat een onderdeel van de tender was, is een belangrijk speerpunt binnen Bouwinvest.

Bijzondere samenwerking

Bouwinvest en AM hebben voor dit project op de Zuidas met diverse partijen samengewerkt. Uitvoerende BAM Bedrijven zoals Woningbouw, Civiel, Energy Solutions , Mobiliteit en Go-park hebben een belangrijke bijdrage aan het integreren van duurzame kennis en daadwerkelijke maakbaarheid geleverd. De adviseurs DSP-groep en Search Consultancy hebben het team met hun specifieke kennis versterkt. Architectenbureau SeARCH heeft die kennis voorzien van een bijzonder en integrale ontwerpvisie dat een bijzondere toevoeging aan het milieu en de ambities van Zuidas levert.

Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit twee woongebouwen met totaal 197 appartementen die taps naar elkaar toe lopen en waar naar een maximaal uitzicht en bezonning is gestreefd. De gebouwen bestaan uit een systeem van gestapelde woningen die als “pixels” ten opzichte van elkaar verspringen. Hiermee wordt het woonkarakter van de gebouwen benadrukt en het geeft een eigen identiteit ten opzichte van de grote woongebouwen in de directe omgeving. Op de begane grond bevinden zich ca. 1.000 m² commerciële ruimten, waaronder een kinderdagverblijf. Ondergronds bevindt zich een éénlaagse parkeergarage met circa 165 parkeerplaatsen. Mede door een groot aantal maatregelen als een alternatieve energieopwekking, lage temperatuurverwarming en groene gevels voldoet dit plan aan de hoge duurzaamheidsambitie die de gemeente voor de komende jaren voor ogen heeft.

Planning

De prognose is dat er eind 2014 gestart wordt met de bouw en dat eind 2016 de eerste woningen opgeleverd worden.

Nieuwsbrief