04 augustus 2012

Deel dit op:

Door de onrust op de economische wereldmarkten zoeken (internationale) investeerders vooral naar veilige havens. Michael Keogh van Henderson Global Investors ziet een lichtpunt op de vastgoedmarkt, zo blijkt uit een analyse van de vermogensbeheerder in Inbeeld.

Door de onrust op de economische wereldmarkten zoeken (internationale) investeerders vooral naar veilige havens. Michael Keogh van Henderson Global Investors ziet een lichtpunt op de vastgoedmarkt, zo blijkt uit een analyse van de vermogensbeheerder in Inbeeld.

Een verwachte economische teruggang, achterblijvende groei van het reële inkomen, kredietbeperkingen. De vraag naar commercieel vastgoed blijft relatief zwak. ‘Toch hebben de wereldwijde vastgoedmarkten zich enigszins hersteld van de waardedalingen van 2008. En hoogwaardig vastgoed, verhuurd op basis van langlopende contracten aan financieel sterke partijen, biedt nog steeds aantrekkelijke rendementen in deze financieel onzekere wereld’, zegt Michael Keogh, senior investment & economic analyst bij Henderson Global Investors.

Beweging in Europa

Binnen Europa verloopt het herstel niet overal op dezelfde wijze. In Noord-Europa zijn de prijzen aan de hoge kant en moeten beleggers rekening houden met lagere opbrengsten. In Zuid-Europa blijft vastgoed vooral prooi voor binnenlandse beleggers. Als gevolg van een opwaartse correctie van het top netto-aanvangsrendement zullen nieuwe prijsdalingen hier uitblijven. Keogh: ‘Om de beleggingsmarkten weer in beweging te krijgen ligt een naar risico gewogen herwaardering op een breder marktniveau voor de hand. Bijgestelde economische verwachtingen en gebrek aan vertrouwen hebben een nieuw realisme geïntroduceerd. Realistische vastgoedwaarderingen kunnen de verwachtingen van kopers en verkopers dichterbij elkaar brengen.’

Nederland aantrekkelijk door transparantie

De Nederlandse vastgoedmarkt staat er niet alleen binnen Europa, maar ook wereldwijd gezien goed voor. Internationale beleggers waarderen de grote transparantie en het professionele karakter van de vastgoedmarkt. Daardoor behoort Nederland tot de Europese kernlanden op vastgoedbeleggingsgebied. ‘Hoewel vastgoedinvesteerders momenteel moeilijker aan kredieten komen – Nederlandse banken zijn immers hard getroffen door de crisis – blijft de vastgoedmarkt aantrekkelijk door de combinatie van een laag risico, goede middellange vooruitzichten en aantrekkelijke rendementen’, zegt Keogh. ‘Dat trekt nieuwe investeerders die de beleggingsmarkt op hun beurt nieuwe impulsen geven.’

Nieuwsbrief