Onder de toepasselijke naam ‘De Meester van Haarlem’ koestert dit wooncomplex de historie van het gebouw. En omarmt het tegelijkertijd de nieuwste duurzame technieken.  

Het monumentale deel van De Meester van Haarlem is 100 jaar oud.
100 jaar
Het complex telt in totaal 20.000 vierkante meter.
20.000 m2
Er komen 178 luxe appartementen waarvan er 25 in de categorie middenhuur vallen en 153 in de vrije sectorhuur.
178 woningen
Het woonoppervlak van de appartementen varieert van 59 tot 194 vierkante meter.
59 tot 194 m2

De transformatie van school tot woongebouw

De voormalige Ambachtsschool in de Haarlemse Kleverparkbuurt is in 1920 gebouwd. Bijna een eeuw lang volgden duizenden leerlingen hier een beroepsopleiding. Van een school is nu geen sprake meer. De klaslokalen transformeren in moderne woningen voor verschillende huishoudens, variërend van loftappartementen en woningen met een entresol tot maisonnettes. Het gebouw biedt huurders straks een stijlvolle, afwisselende woonomgeving met het strand om de hoek en de Haarlemse binnenstad op een steenworp afstand. 

Nieuwbouw en renovatie
Het transformatieproject bestaat voor het grootste deel uit de renovatie van het hoofdgebouw van de voormalige Ambachtsschool. Ook de aanbouw van zo’n zeventig jaar oud had voldoende architectonische waarde om te behouden. Een klein deel van de hele transformatie omvat nieuwbouwappartementen en een nieuwe, ondergrondse parkeergarage. Deze komen op de plek waar voorheen enkele bijgebouwen van de school stonden. Een deel van de woningen in het plan valt in het middenhuursegment. Het totale wooncomplex krijgt ook een gezamenlijke tuin.

Johan Deur over de transformatie van De Meester

Residential Haarlem De Meester 1

Hergebruik karakteristieke elementen
Kenmerkend aan de transformatie is dat het hoofdgebouw volledig behouden blijft. Inclusief de typerende brede gangen, de hoge ruimtes met gewelfde plafonds en de nostalgische klaslokalen en directiekamers. Deze lenen zich uitstekend voor aansprekende woonruimtes. Ook de grote entrees, glas-in-loodramen en statige trappenhuizen met origineel tegelwerk horen straks ‘gewoon’ bij het wooncomplex. De oude deuren van de klaslokalen? Die gaan dienst doen als voordeuren van de appartementen. Verder blijven ook de oorspronkelijke dakkapellen, kozijnen en het originele metselwerk intact. De grondige renovatie zal de bouwkunst van vroeger laten herleven.

Residential Haarlem De Meester 2

Hergebruik beperkt afvalstromen
“Hergebruik is één van de belangrijke pijlers onder dit transformatieproject”, vertelt Johan Deur van Bouwinvest. “Daarmee minimaliseren we de milieu-impact. We hoeven immers minder te slopen waardoor we afvalstromen beperken. Prettige bijkomstigheid: juist dat hergebruik, tot wandornamenten aan toe, zorgt voor die unieke uitstraling die De Meester straks heeft.”

Aardgasloze, energieneutrale portefeuille
Het hergebruiken van het totale gebouw staat voorop. Dat is in lijn met de duurzame doelen van Bouwinvest. Het Parijse Klimaatakkoord is daarbij leidend. “In 2045 willen we voor onze aandeelhouders een aardgasloze en bijna energieneutrale portefeuille hebben. Bij nieuwe acquisities is deze duurzaamheidsdoelstelling een belangrijk uitgangspunt. In dit monumentale pand in Haarlem combineren we dat hergebruik met moderne technieken zoals goede isolatie, mechanische ventilatie en duurzame energieopwekking. Die aandacht voor ‘oud en nieuw’ leidt ertoe dat De Meester volledig aan de duurzaamheidsnormen van vandaag voldoet. Méér dan dat, want dankzij de inzet van extra zonnepanelen zal de energetische efficiëntie (EPC) alleen maar verder toenemen. Voor huurders betekent dit:  stijlvol, comfortabel wonen tegen lagere kosten en optimaal profiteren van de zon. Voor onze aandeelhouders betekenen deze duurzame maatregelen een waardevaste belegging voor de lange termijn.”

Meester in slim hergebruik

De Meester van Haarlem is ‘meester in slim hergebruik’. Het monumentale hoofdgebouw blijft behouden en krijgt een volledig nieuwe functie. Ook de originele gebouwdetails maken deel uit van de inrichting. Zo beperken we de afvalstroom en geven we een bestaand gebouw nieuwe waarde.

Cadeautje

Ze werden vliegtuigbouwer, smid, meubelmaker of kapper, de duizenden leerlingen die sinds 1922 op de Haarlemse Ambachtsschool zaten. Hun plezier, harde werk en jeugdige gedrevenheid zijn vastgelegd op talrijke (zwartwit)foto’s. Die krijgen straks een plaatsje in het woongebouw, als blijvende herinneringen aan het verleden. Een cadeautje, voor de bewoners.

Samen duurzaam

De Meester van Haarlem is een duurzame coproductie van Bouwinvest, ontwikkelaar COD, bouwcombinatie Scholtens/De Toekomst en INBO architecten.

Haarlem als groeiregio
Voordat Bouwinvest De Meester van Haarlem in 2020 aankocht van COD stond het schoolgebouw ruim acht jaar leeg. “COD had het plan voor de transformatie al op papier ontwikkeld. Samen met Scholtens/De Toekomst zijn we dat plan verder gaan optimaliseren. Dat leidde tot het plan dat er nu ligt. De Meester is niet alleen een prachtig woningenplan, het sluit ook aan bij onze groeiambitie. We willen in diverse regio’s groeien en de kernregio Haarlem is er daar één van.”

Maatschappelijk en financieel rendement
De Meester draagt bij aan maatschappelijk én financieel rendement. “Met dit project geven we een impuls aan een duurzame, leefbare en toegankelijke stedelijke omgeving. Het is ook een investering die zich richt op de lange termijn. Dat is gunstig voor de pensioenuitkeringen.”

Tegemoetkomen aan woningkrapte
Bouwinvest wil met De Meester van Haarlem ook bijdragen aan een oplossing voor het woningentekort in Nederland. “Juist door te investeren in huurwoningen en door renoveren en transformeren, willen we het gat tussen vraag en aanbod verkleinen. Vooral als het gaat om middenhuurwoningen in stedelijke gebieden zoals Haarlem.” De verhuurwijze van De Meester stemde Bouwinvest af met de gemeente Haarlem. “De middenhuurwoningen zijn aantrekkelijk voor starters en mensen uit een sociale huurwoning. De ruime loftwoningen zijn interessant voor senioren die we hopen te verleiden hun grondgebonden woning achter te laten. Want daar staan gezinnen om te springen. Daarmee zijn deze 178 appartementen van grote betekenis voor de doorstroming op de woningmarkt in Noord-Holland.”

Oplevering in 2022
De oplevering van De Meester van Haarlem is in 2022. Dan is het precies honderd jaar geleden dat de voormalige Ambachtsschool zijn eerste leerlingen welkom heette. Een eeuw later staan de deuren opnieuw open. Nu voor huurders die modern wonen en een monumentale, duurzame woonomgeving op waarde weten te schatten.

Meer weten?

Meer weten? Op deze websites vindt u alle informatie over het project, de appartementen en de voortgang van de transformatie:

Nieuwsbrief