19 mei 2022

Deel dit op:

In het bruisende Eindhovense stadsdeel Strijp-S begint in november 2022 een nieuwe manier van wonen. Dan trekken de bewoners in NEXT: het eerste woongebouw waar op een volledig slimme manier met energiegebruik wordt omgegaan. Bouwinvest, VolkerWessels iCity en TNO onderzoeken de komende jaren het slimme woning-concept als onderdeel van het Europese project Interconnect. Bij de ontwikkeling en het gebruik zijn de bewoners doorlopend betrokken.

Bouwinvest participeert in Europees innovatieproject Interconnect voor duurzaam energiegebruik

Efficiënt met energie omgaan, pieken in het elektriciteitsnetwerk verlagen en het wooncomfort verhogen: met de innovatieve technologie die in de appartementen van NEXT zijn verwerkt, ontstaat een nieuwe manier van wonen. Zo weet de vaatwasser wat het beste moment is om de borden en glazen te wassen en zorgt het ventilatiesysteem voor genoeg verse lucht als je bezoek krijgt. De op maat gemaakte software in de apparatuur is aangesloten op het slimme besturingssysteem, waarover de bewoner van het appartement de controle heeft via de smartphone. Het daagt de huurder uit om energie-efficiënt te leven. Zo is het niet alleen prettig wonen, maar draagt de huurder ook bij aan de energietransitie en de ontwikkeling van een duurzame stad. De stroomnetbelasting kan verminderd worden, door met hulp van het energiesysteem op de meest gunstigste momenten van vraag en aanbod apparaten te gebruiken.

Wooncomfort naar nieuwe hoogte
NEXT is een opvallend en stoer appartementencomplex, bestaande uit drie woondelen. In de vrije sector huur biedt Bouwinvest 99 luxe appartementen aan. Volgens Rob Linssen, Asset Manager van het Bouwinvest Dutch Residential Fund, is NEXT ‘revolutionair’: “De appartementen zijn voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van smart living, gezondheid en duurzaamheid. Het wooncomfort wordt hierdoor geoptimaliseerd, omdat de geïntegreerde huishoudelijke apparaten reageren op het leefschema en de wensen van de bewoner, plus op dat van het energienet. Dat zorgt daarnaast voor een grote slag op het gebied van duurzaamheid en Bouwinvests streven naar Paris Proof-vastgoed. Waar we momenteel zelf de thermostaat twee graden lager zetten om de huidige extreme energiekostenstijging het hoofd te kunnen bieden, zal de slimme woning van de toekomst zelf het optimale evenwicht gaan bepalen tussen energieverbruik en comfort, op elke moment van de dag en in overeenstemming met de wensen van de bewoner. De slimme woningen in NEXT kunnen dat straks al.”

Europese innovatie
Het Europees gesubsidieerde innovatieproject Interconnect werkt in commerciële en residentiële gebouwen toe naar een universeel protocol waarin apparatuur met elkaar kan ‘praten’, zonder de apparatuur fysiek te hoeven ombouwen. Dit wordt interoperabiliteit genoemd. ICT en energie komen hiermee samen. In de NEXT-appartementen wordt geëxperimenteerd met de innovatie, evenals in soortgelijke wooncomplexen, maar ook winkelcentra en in de logistiek in onder andere Portugal, Zweden en Italië. Om op deze manier tot een ‘smart city’ te komen wordt nauw samengewerkt met diverse ketenpartners.

Klaar voor de toekomst
Ronnie Groenewold van smart city experts VolkerWessels iCity: “De vraag naar energie neemt wereldwijd toe, met name in de steden. Op bepaalde momenten tijdens de dag is de vraag naar energie te hoog voor het stroomnet, bijvoorbeeld door meer gebruik van elektrische auto’s en grootverbruikers zoals datacentra. Energie wordt schaarser. Daarom introduceren we dit energiesysteem dat klaar is voor de toekomst, een voorbeeld voor slim energieverbruik. Het gaat om een proof of concept: als de verslimming van deze 99 huur- en koopappartementen technologisch succesvol wordt en de bewoners helpt om het wooncomfort te verhogen, kunnen we het Europees op grotere schaal toepassen.”

Onderzoek naar bewonersbehoeften
De aantrekkelijkheid en het gebruik van de slimme diensten worden op meerdere momenten onderzocht. TNO heeft recent ook een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat huurders de slimme vaatwasser het meest aantrekkelijk vinden. Ze hebben twee belangrijke motieven om deze dienst te gebruiken: bijdragen aan het milieu en kostenbesparing. Luise Schlindwein, behavioral scientist innovator bij TNO, geeft aan dat het belangrijk is om de gebruikers te betrekken bij de ontwikkeling van technologische innovaties. “Deze slimme diensten bieden mogelijkheden maar zorgen ook voor onzekerheid, omdat nog onduidelijk is hoe dit soort innovaties in de praktijk werken. Is mijn elektrische auto wel op tijd geladen zodat ik op tijd op mijn werk ben? Hoe zit het met brandgevaar wanneer de slimme droger aangaat als ik niet thuis ben? Juist daarom hebben wij in samenwerking met Bouwinvest en iCity potentiële gebruikers geïnterviewd om inzicht te krijgen in hun wensen, behoeften en zorgen zodat we hierop kunnen inspelen.”

Doorlopende monitoring
TNO heeft voor de ontwikkeling van NEXT aanbevelingen gedaan. Zo krijgen de bewoners, naar aanleiding van het onderzoek, een app op de telefoon aangeboden. Hierop kan de bewoner communiceren met de slimme diensten in het appartement. Deze maakt ook transparant of, en hoe, persoonlijke gegevens verwerkt worden. Parallel hieraan heeft Bouwinvest zijn huurderspanel gevraagd naar het gebruik van innovatieve technologie. Huurders zien ook hier de energiekostenbesparing die het slim inzetten van het stroomnet oplevert als groot voordeel. Zodra de technologie is geïmplementeerd en de bewoners het actief gebruiken, doen TNO, Bouwinvest en iCity vervolgonderzoek naar het gebruik door bewoners.

Meer informatie
De bouw van de NEXT-appartementen in Eindhoven begon in 2020 door Stam + de Koning Bouw en wordt naar verwachting in oktober 2022 opgeleverd. De woningen worden aangeboden door Bouwinvest, via www.hureninnext.nl De technologische ontwikkeling wordt gecoördineerd door VolkerWessels iCity en Interconnect. TNO doet onderzoek naar bewonersbehoeften.

Nieuwsbrief