02 juli 2020

Deel dit op:

Bouwinvest werkt samen met iwell om zonnepanelen te koppelen aan slimme batterijen. De Batterij zorgt ervoor dat de door de zonnepanelen geproduceerde energie optimaal gebruikt kan worden. De Pilot in Utrecht is geslaagd en na de zomer volgt de uitrol voor zes nieuwe locaties. De samenwerking met iwell is onderdeel van een breder energiereductieprogramma dat voor Bouwinvest bijdraagt aan het doel om de vastgoedportefeuilles Paris Proof te maken voor 2045.

De Cube, zoals de batterij van iwell heet, zorgt ervoor dat de duurzame energie op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid ingezet kan worden. Na een succesvolle pilot met de batterij in een appartementencomplex in Utrecht wordt na de zomer een tweede gebouw verrijkt met een slimme batterij.

Door de batterij haal je nog meer rendement uit de zonnepanelen. Dit bespaart zowel kosten als energie en draagt bij aan onze doelstelling om het energieverbruik te verminderen, één van de onderdelen in ons beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen.

Onderstaand vind je het duo-interview verschenen in het magazine Toekomstbouwers van de DGBC. Vincent Ruijter, algemeen directeur bij iwell en Eric-Jan Dekkers, Manager Technical Management bij Bouwinvest vertellen over de samenwerking. 

Samenwerken voor slim energiegebruik - in Toekomstbouwers

“Omdat we beleggen voor de lange termijn, investeren we in de toekomstbestendigheid van ons vastgoed. Onze meetlat hierbij is Paris Proof,” vertelt Eric-Jan Dekkers, Manager Technical Management bij Bouwinvest, dat voornamelijk voor pensioenfondsen ruim € 12 miljard heeft belegd in woningen, kantoren, winkels, hotels en zorghuisvesting wereldwijd.

Dekkers leidt de verduurzamingsoperatie van de woningportefeuille bij Bouwinvest, dat voornamelijk voor Nederlandse pensioenfondsen investeert. Hij laat zien hoe Bouwinvest samenwerkt met experts aan de noodzakelijke energiereductie. “We investeren volop in zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare energiebronnen om energie te besparen en de CO₂-uitstoot te reduceren. Ook investeren we in het beter isoleren van gebouwen en we plaatsen ‘slimme’ verwarmings-, koelings-, ventilatie- en verlichtingssystemen, waardoor de gebouwen minder energie verbruiken.”

Koppelen is de toekomst

Door samen te werken met het Utrechtse bedrijf iwell realiseert Bouwinvest optimaal rendement uit de zonnepanelen. Bij het appartementencomplex de Rolderdiephof in Utrecht combineert Bouwinvest 320 zonnepanelen met twee Cube-batterijen van iwell. Zo worden verbruik en opwekking van energie met elkaar in balans gebracht en kan de zonne-energie ook worden ingezet als de zon niet schijnt. Vincent Ruijter, algemeen directeur van iwell: “Cube is onze slimme batterij, die schone energie opslaat en weer levert op piekmomenten, als het energienetwerk zwaar wordt belast. Denk daarbij aan liftgebruik, elektrisch koken en laadpalen. Door die piekbelasting te verminderen, volstaat een lagere netaansluiting. Dat bespaart niet alleen geld, maar is ook duurzamer en schoner. Door de Cube in te zetten, kan slim worden gestuurd. Zo blijft niet alleen opwekking en verbruik in balans, maar komt ook schone energie beschikbaar voor andere partijen, zoals netbeheerders.”

Op de juiste plek, moment en in de juiste hoeveelheid

Door de Cube in te zetten, kan duurzame energie op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid komen. Ruijter: “De juiste hoeveelheid is belangrijk, omdat we zo ons energienetwerk niet hoeven in te richten naar de piekmomenten. Dat geldt op gebouwniveau, maar ook op wijkniveau, en zelfs landelijk en op Europees niveau.” Dekkers van Bouwinvest sluit daarop aan: ‘Dankzij de batterij van iwell gebruiken we de hernieuwbare energie nog efficiënter. Dit bespaart energie en daarmee ook kosten. Goed voor de eigenaar, de huurder en ook de omgeving. Maatschappelijk en financieel rendement gaan zo hand in hand.”

Slimmer maken door meer te verbinden

Ruijter: “Samen met Bouwinvest kijken we hoe we meer bronnen kunnen koppelen aan het slimme energiesysteem, zoals bijvoorbeeld laadpalen en andere kantoren- of appartementencomplexen. Hoe meer opwek en verbruikers worden toegevoegd, hoe meer flexibiliteit er ontstaat en hoe meer financiële en maatschappelijke waarde kan worden gecreëerd.” Dekkers vult hem aan: “Als vermogensbeheerder met een langetermijnfocus nemen we onze verantwoordelijkheid in de energietransitie. Innovatie is nodig om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Bouwinvest ondersteunt innovaties die bijdragen aan de verduurzaming van ons vastgoed. Onze stip op de horizon is Paris Proof, en door samenwerking, komen we weer een stapje dichterbij. En dat laten we in de praktijk zien: Het concept zoals dat is ingezet bij de Rolderdiephof wordt in de nabije toekomst uitgerold bij een zestal locaties in Leidschendam en Zoetermeer.”

Nieuwsbrief